6 romana koje će tinejdžerice jednostavno obožavati, ali i žene

Foto: Promo 

DAVNO je prošlo vrijeme u kojem tinejdžeri nisu imali puno toga za čitati – barem što se tiče aktualne tematike koja ih zanima. Tomu najviše možemo zahvaliti pojavi nevjerojatnih bestselera iz serijala Sumrak saga. Nakon nezapamćene histerije koju su izazvali filmovi i knjige iz te Sage, tržište naslova za mlade preplavili su brojni drugi uspješni romani i to različitih žanrova. Neko vrijeme najpopularniji su bili romani s primjesom fantastike, ali kako su godine prolazile, u prvi plan su, polako dolazili realistični naslovi koji opisuju stvarne živote današnjih tinejdžera. Napravili smo presjek najboljih knjiga (a neke su i dio završenih serijala) na domaćem tržištu. U našem izboru možete pronaći: fantastiku, povijesne bajke, romane o prvim, pravim ljubavima te priče o uspjehu jedne Youtube vlogerice. Vodili smo se kriterijem da bez ikakvog razmišljanja možete bilo koju od preporučenih knjiga pokloniti tinejdžerki – nema eksplicitnih opisa seksa, ali niti pretjeranog razvodnjavanja koje se često nailazi u pokušajima pisanja knjiga za mlade.
 
1. Tama u meni – Sally Green
 
Ima li nastavke: Da
 
Knjige redom idu: Tama u meni, Divlje u meni, Ljubav u meni
 
Tama u meni autorice Sally Green vrhunski je roman fantastike za mlade koji je odmah na početku postigao zavidan uspjeh: oboren je rekord po broju prodanih prava za prijevod, kupljena su prava za produkciju filmske verzije, a o trilogiji su se raspisali svi utjecajni mediji. Glavni junak, šesnaestogodišnji Nathan, sin je bijele vještice i zlog, opasnog vješca. Iako je odgojen u majčinoj obitelji, često biva žrtvom ignoriranja, zapostavljanja i zlostavljanja. Njegov jedini način preživljavanja je pobjeći svojim otimačima, pronaći oca i dobiti magične darove – prije nego što zaista bude prekasno. Može li vjerovati ikome u svijetu u kojem je granica dobra i zla nerijetko nevidljiva i nejasna? Početak je to popularne međunarodne trilogije: priča o otuđenosti, ali i nepobjedivom porivu za spašavanje. Nakon Tame u meni i Divlje u meni stiže i finale - opisano u uzbudljivoj završnici Ljubav u meni, koja je upravo objavljena na hrvatskom. U ovom nastavku Nathan će morati riskirati da izgubi ono što najviše voli kako bi osigurao mir. Zadnji dio trilogije o borbi za opstanak u skrivenom društvu bijelih i crnih vještica sve će iznenaditi prevratima i neočekivanim završetkom.
 
 
2. Izbor – Kiera Cass
 
Ima li nastavke: Da
 
Knjige redom idu: Izbor, Elita, Odabrana, Nasljednica
 
Knjiga Izbor bestseler je New York Timesa koji idealno spaja napetu radnju s elementima ljubavi i romantike. Knjiga je uspješno ekranizirana, a autorica je priznala kako ju je u svemu inspirirala najpoznatija priča svih vremena – Pepeljuga.
U palači suparnica, 35 djevojaka će se otimati za ljubav i naklonosti princa Maxona, u nadi da će postati njegova supruga. Među njima je i America Singer koja je u Izboru isključivo zbog svoje obitelji. Za trideset i pet djevojaka, Izbor je životan uspjeh. Za nju, događaj koji mijenja sve. Dobra vijest: nedavno je ova senzacionalna trilogija postala tetralogija! Posljednji nastavak pod imenom Nasljednica vodi nas 20 godina u budućnost gdje prinčeva kći kreće na novi izbor, potpuno nezainteresirana za odabir savršenog muža. No, ponekad neke stvari ne planiramo i ne želimo, ali ne možemo izbjeći da se dogode… Ovaj je serijal idealan za cure koje vole maštovite izlete u vremena raskošnih dvorova i bajkovitih prinčeva.
 
 
3. U traganju za Alaskom – John Green
 
Ima li nastavke: Nema, ali Greenove knjige slijede živote dosta sličnih protagonista
 
Od istog autora: Greška u našim zvijezdama, Gradovi na papiru, Obilje Katherina
 
Prvi roman Johna Greena U traganju za Alaskom izašao je 2006. godine. U to vrijeme tržište knjiga za tinejdžere bilo je duboko zaokupljeno vampirima, vukodlacima i ostalim čudovištima fantastike i nitko nije mogao znati da će Greenovi romani za nekoliko godina nadmašiti prodaju svih drugih tinejdžerskih romana. Upravo tom Greenovom osebujnom autorskom glasu pripisuje se velika promjena na tržištu proze za mlade. Njegovi su romani puni lucidnih dijaloga, klimavih autoriteta, povremenog pijančevanja, prvih, krhkih ljubavi i srcedrapajućih zapleta. Green je svojim romanima najavio novo zlatno doba suvremene, realistične teen fikcije koja je preuzela vodstvo nad knjigama o mladim čarobnjacima, svjetlucavim vampirima i distopijskim heroinama, koja je trajala više od desetljeća. Osim što je vrstan poznavatelj tinejdžerske psihologije, Green se ističe aktivnošću na društvenim mrežama i Youtube-u gdje svojim obožavateljima pruža mogućnost interakcije kakva se rijetko može vidjeti. Gotovo svi Greenovi romani našli su se na ljestvici najprodavanijih naslova New York Timesa, a po mnogima se snima, ili je već snimljen, film. Alasku na velikom platnu očekujemo uskoro, možda već ove godine.
 
 
4. Dečki koje sam voljela – Jenny Han
 
Ima li nastavke: Ima (svojevrsne), ali još nisu prevedeni na hrvatski
 
Lara Jean drži svoja ljubavna pisma u kutiji za šešire koju joj je poklonila pokojna majka. Nisu to ljubavna pisma koja joj je netko drugi pisao. Ne, to su pisma koja je sama napisala svakome od dečki u koje je ikada bila zaljubljena, svoj petorici. Dok ih je pisala, na papir je stavljala i dušu i srce. Priznavala je u njima sve ono što se u stvarnome životu nikada nije usudila izgovoriti. Jer ta su pisma bila samo za njezine oči. Sve do dana kada - nakon što ih je netko anoniman odnio u poštu - njezina pisma počnu stizati onima kojima su namijenjena, a ljubavni život Lare Jean od imaginarnog postane sasvim stvaran, i potpuno izvan njezine kontrole. Savršeno je jasno da naša junakinja ne želi da itko vidi ta pisma, ali sad kad su u javnosti, nalazi da će istina, koliko god teška i neugodna, postati dobrodošla avantura u njezinom mladom životu. Jenny Han je napisala prekrasan roman u prvom licu s kojim je odmah postigla status autorice bestselera za mlade. 
 
 
5. Sva radosna mjesta – Jennifer Niven
 
Ima li nastavke: Nema direktan nastavak, ali autorica je napisala još jedan naslov slične tematike koji još nije preveden na hrvatski
 
Ova prekrasna i topla priča o dvoje povrijeđenih tinejdžera s pravom je bila na brojnim listama najprodavanijih naslova. Jennifer Niven maestralna je pripovjedačica koja priča tužnu priču s puno ljubavi i nade. Violet Markey zgodna je i popularna cura koja odbrojava dane do mature, kada će napustiti svoj gradić u Indiani. Vjeruje da će tada opet početi živjeti jer se nakon automobilske nesreće u kojoj joj je poginula sestra, shrvana tugom i strahom, povukla u sebe. Theodore Finch temperamentan je i duhovit osobenjak zlatna srca, opčinjen smrću, koji svaki dan pronađe neku sitnicu, često malu i naizgled beznačajnu koja ga spriječi u samoubojstvu. On točno zna kako se Violet osjeća i jedini može doprijeti do nje, izazvati u njoj ljubav, zainteresiranost i svladavanje straha. No, kad se Violetin svijet počinje širiti, Finchev se smanjuje... Književna senzacija za mlade - neodoljiva i prekrasna priča o djevojci koja uči živjeti od dečka koji želi umrijeti - čita se na više od 39 jezika svijeta.
 
 
6. Cura na netu – Zoe Hugg
 
Ima li nastavke: Da
 
Knjige redom idu: Cura na netu, Cura na netu na turneji
 
Cura na netu najprodavanija je britanska knjiga svih vremena u prvom tjednu, roman koji je odmah nakon izlaska skočio na prva mjesta top-lista , nadmašivši Harryja Pottera, Sumrak i 50 nijansi sive, a prevodi se u čak 35 zemalja, što ne čudi jer je autorica romana Zoe Sugg, mlada kraljica cyberspacea poznatija kao Zoella, a čije vlogove na Youtubeu redovito prate milijuni. Junakinja je njezina prvijenca Penny, tajanstvena i povučena srednjoškolka koja o svojim dvojbama i strahovima piše na anonimnom blogu pod imenom Cura na netu. Kad događaji u školi potpuno izmaknu kontroli jer se čudnovat video s njom u glavnoj ulozi proširi internetom, roditelji je povedu na poslovni put u New York. Penny taj put doživi kao bijeg, trenutak u kojem odlučuje suočiti se sa strahovima i nadvladati ih te tamo pronalazi sebe. Provodi božićne praznike iz snova s dečkom kojem je njezina nespretnost smiješna i koji razumije njezine čudne izjave. No kad se vrati kući, na vidjelo izlaze i njegove i njezine tajne. Jedan od najvećih hitova proteklih godina! Osim toga, nastavak već možete pronaći u knjižarama.
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.