Znanstvenici tvrde da je dobro ležati pokraj djece dok ne zaspu

TREBA li dijete naučiti da se samo uspava ili ležati pokraj njega dok ne utone u san, pitanje je koje si postavlja svaki roditelj. Ispostavilo se da je za dijete dugoročno bolje ako legnete pokraj njega.

Susan Krauss Whitbourne, profesorica psihologije na Sveučilištu Massachusetts Amherst, tvrdi da postoje dokazi da povezujuće roditeljstvo pomaže djeci da postanu uspješne odrasle osobe.

"Odrasli koji su bili bliski sa svojim roditeljima žive sretnije i imaju manje konfliktnih situacija. Postoje čak i istraživanja koja sugeriraju da su zbog toga i sami bolji roditelji", napisala je Krauss Whitbourne za Psychology Today.

Isto smatraju i Patrice Marie Miller i Michael Lamport Commons s Harvarda koji su prije devet godina proveli istraživanje na temu odgoja djece i povezujućeg roditeljstva.

"Prednosti su manja izloženost stresu kod djece, što utječe na razvoj mozga i kasnije reakcije na stres. Pokazalo se da to smanjuje probleme mentalnog zdravlja u kasnijem razvoju. Druga važna korist je povezanost zbog koje će dijete znati da u kontaktu s roditeljem može pronaći utjehu. Djeca će biti učinkovitija u osnovnim razvojnim zadacima, odnosima s vršnjacima i školovanju", kažu. 

I brojne slavne osobe zbog toga su prigrlile povezujuće roditeljstvo. Jedna od njih je Tamara, kći Bernieja Ecclestonea, koja je izjavila da njena kći Sophia spava u krevetu koji dijeli sa suprugom Jayom Rutlandom.

"Zaista sam prava sretnica jer dijelimo iste želje i on uživa u Sophie", priznala je Tamara koja zna da će kći jednog dana napustiti njihov krevet pa je odlučila uživati dok traje i potvrdila da to ne mora ugasiti ljubavnu iskru između roditelja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.