Znanstvenici objasnili zašto su braća i sestre ponekad jako različiti

Foto: Shutterstock

AKO ste roditelj više od jednog djeteta, možda ste se nekad zapitali kako je moguće da su vaša djeca potpuno različita. Novo istraživanje ponudilo je neka objašnjenja uz pomoć analize nekih poremećaja u ponašanju.

Prema Medical Xpressu, istraživanje pokazuje da postoje značajne razlike u strukturi mozga kod braće i sestara, što znači da je ponekad jedno od braće ili sestara značajno podložnije razvoju teškog antisocijalnog ponašanja. Ovu studiju provelo je Sveučilište Bath.

Zašto jedno od djece ponekad može biti "crna ovca"?

Ovo saznanje dovelo je znanstvenike do toga da se zapitaju zašto je to tako. Htjeli su pronaći način za kvalitetnu analizu problematike "crne ovce" u obitelji pa su proveli skeniranje mozga 41 mlade osobe s problemom teškog antisocijalnog ponašanja, kao i 24 para braće i sestara koji nisu imali ovakav poremećaj.

Također su uključili 38 kontrolnih pacijenata, čija obiteljska anamneza nije otkrivala ovakve probleme. Ono što su otkrili je da svi oni koji su imali poremećaj ponašanja imaju strukturne razlike u mozgu. Također su imali promjene u mozgu koje su bile odgovorne za kontrolu inhibirajućeg ponašanja, a te promjene nisu uočene u skeniranju mozga braće i sestara. 

Ova studija uvelike objašnjava kako braća i sestre mogu biti toliko različiti kada je u pitanju ponašanje i čini se da se radi o nečem izvan njihove kontrole. Ovaj princip se također može koristiti kao dijagnostički alat za utvrđivanje tko bi mogao biti pod visokim rizikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.