Znakovi koji ukazuju na to da je dijete žrtva emocionalnog nasilja

Foto: Shutterstock

NASILJE ne mora biti samo fizičko. Studija iz 2013. pokazala je da emocionalno zlostavljanje može biti jednako štetno kao i fizičko budući da oba pridonose niskom samopoštovanju i depresiji. Nažalost, emocionalno zlostavljanje nije neuobičajeno. Važno je biti svjestan znakova emocionalne manipulacije i zlostavljanja kako biste znali je li vaše dijete ugroženo.

Nisko samopoštovanje

Djeca koja su emocionalno zlostavljana nemaju previše samopoštovanja. Krive sebe za sve što pođe po zlu.

Sklonost samoozljeđivanju

Nedostatak samopoštovanja može u djeci pobuditi potrebu za samoozljeđivanjem. To se najčešće događa kada se dijete ne može nositi sa svojim emocijama.

Nisko samopouzdanje

Emocionalno nasilje onemogućuje dijete da vjeruje u sebe i bude samopouzdano.

Nemogućnost kontroliranja emocija

Djeca koja doživljavaju nasilje često ne znaju i ne mogu kontrolirati vlastite emocije.

Teškoće pri sklapanju prijateljstava

Djeca se obično međusobno lako povezuju. Međutim, ako je dijete emocionalno povrijeđeno, teško će se sprijateljiti s drugom djecom.

Ponašanje u suprotnosti s godinama

Djeca žrtve nasilja često se ne ponašaju u skladu sa svojim godinama. Ili su duži period djetinjasta ili prerano odrastu.

Gubitak interesa za aktivnosti

Ako dijete iznenada izgubi interes za aktivnosti u kojima inače uživa, možda se radi o problemu. Emocionalno zlostavljana djeca ne uživaju u školskim, ali ni izvannastavnim aktivnostima.

Izoliranost

Zbog teškoća kroz koje su prošla, emocionalno zlostavljana djeca vole biti izolirana i uvijek će tražiti razloge da budu sama.

Problemi s koncentracijom

Zlostavljana djeca teško se fokusiraju na uobičajene aktivnosti kao što su igra ili učenje. Ponekad nemaju volje razgovarati.

Regresija

Ako se dijete odjednom ponaša kao da nazaduje, potrebno je otkriti uzrok problema. Regresija se obično javlja kada je dijete pod stresom. Iskazuje se na mnogo načina, ovisno o djetetu i dobi, ali najčešće u obliku cviljenja, mokrenja u krevet i stalnih buđenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.