Zašto nam nitko prije nije rekao ove važne stvari o trogodišnjacima?

Foto: 123rf

NEKADA je neke stvari stvarno potrebno znati prije nego što se nađete u situaciji u kojoj ćete biti više zbunjeni nego iskusni, kao što je odgoj trogodišnjaka. Obično se kaže da su klinci u toj dobi zaista najslađi - ali i nekako najzahtjevniji jer ne samo da više nisu bebe - u toj su dobi zbunjujuća preslika kada ni oni sami ne znaju koliko su mali, koliko veliki, odnosno - ovisno o situaciji znaju se stvarno pokazati kao pravi mali mudraci. A onda opet, već sekundu nakon, iznenade vas time koliko su zapravo još uvijek mali. I pritom ne mislimo isključivo na trogodišnjaka. Ta faza počinje negdje s dvije godine i traje do pete - dobre tri godine u kojima bi roditelji zaista trebali znati važne stvari koje se tiču njihove djece. 

A da je to tema koja okupira mnoge roditelje dokazuje i dr. Tovah P. Klein koja se već dugih 20 godina bavi proučavanjem upravo djece te "slatke" dobi i na tu je temu već objavila niz knjiga s gomilom savjeta kako se nositi s malim, slatkim i zeznutim vrtićarcima.  

Vjerujemo da su mnoge od vas već shvatile kako izaći na kraj s djetetom spomenute dobi, ali isto tako vjerujemo i da su upravo ovi savjeti prije potrebni da bih uspjeli razumjeti zašto nas upravo djeca ove dobi najviše izbacuju iz ustaljenog ritma brige, stege i ljubavi. 

>>>Mamica će popraviti stvar. Ma do kada?<<<

1. Oni još uvijek nemaju osjećaj za vrijeme 

Ovo vjerojatno zna svaki roditelji koji je barem jednom (a izgledno je - puno puta) doživio da ga dijete jednostavno ne posluša kada se kaže "idemo odmah", "Moramo ići sada!", "SADA je vrijeme za spavanje" i slično. 

Razlog zašto klinci u toj dobi ne mare za takva požurivanja jest taj što njihov mozgovi još uvijek nisu toliko razvijeni da razumiju pojam vremena. Oni jednostavno žive samo u sadašnjosti i još se uvijek isključivo povode vlastitim impulsima vremena. A zna se da kada nešto žele - to žele sada, isto kao što baš sada ne žele poslušati svoje roditelje jer im njihova nakana jednostavno - ne paše. 

No kako je svaku vještinu moguće ubrzati sustavnim ponavljanjem - tako se i ovaj pojam o vremenu može brže naučiti ako ćete ih planski na njega podsjećati - "za pet minuta krećemo, igraj se još malo sada pa ćemo onda na spavanje i slično. 

2. Za njih je sada najvažnija moć kontrole 

Djeca uče i kopiraju roditelje, a u ovoj fazi života postaju svjesni svega što roditelji kontroliraju pa se i one jako rado vole igrati odraslih na način da sustavno pokušavaju nametnuti svoju kontrolu. To se najbolje vidi u primjerima onoga što žele, odnosno ne žele obući na sebe te hrane koju žele ili ne žele jesti, a mnogi bi vrlo rado kontrolirali i vrijeme odlaska na spavanje, vrijeme odlaska na toalet, na kupanje. To su, primijetili ste, sfere u kojima vam djeca sada stvaraju najviše problema. 

Da bi ih preduhitrili te ujedno pokazali da razumijete njihovu želju za kontrolom, imajte malog asa u rukavu. Ako stalno imaju neke svoje fiks ideje vezane uz odijevanje, dajte im malo slobode po tom pitanju. Čak ih možete potaknuti i na njihov vlastiti odabir - primjerice - kroz igru im dajte da odluče što će prvo odjenuti (kada vi već cupkate na izlasku iz stana) - cipele ili jaknu. Tako će ipak osjetiti malo svoje vlastite samostalnosti. Samo im nipošto nemojte oduzeti baš svaku odluku - neka neke sitne stvari ipak postanu njihova stvar. 

3. Za njih sreća nije samo sreća 

Mnogi se roditelji trude svoje dijete učiniti sretnima - stalno, no u ovoj dobi puka i iskrena sreća nije ono što njima samima najviše treba. Umjesto sreće, djeca u ovoj dobi ipak više žude za osjećajem sigurnosti. Neka vam to stoga bude nit vodilja u svemu i znajte da će vaše dijete u ovoj fazi života biti najsretnije ako ćete im dozvoliti da svijet istražuju sigurni da ćete vi uvijek biti uz njih. 

>>>5 grešaka koje mnogi roditelji čine shvačajući često da ih djeca zapravo ne razumiju<<<

4. Ne tupite im stalno - pustite ih da padnu i shvate sami 

Moderne generacije roditelja više nego ijedna druga generacija puno previše brinu da djetetu omoguće život bez padova i grešaka. No kada djeci u ovoj dobi krenete nadugačko i naširoko objašnjavati zašto je nešto dobro, a nešto ne - ona to jednostavno neće shvatiti. Zato ih pustite da sustavom pokušaja i pogrešaka shvate sve to što ste im pokušavate objasniti. Oni još uvijek jesu mali, ali - ne zaboravite - praksa je uvijek bila najbolja škola, a život je ionako niz rizika koji nas vode naprijed i daju nam mogućnost da rastemo i napredujemo. 

5. Ovo s čime vas sada izbacuju iz takta zapravo su vrline na koje ćemo kasnije biti itekako ponosni 

Ako je vaše dijete razigrano, znatiželjno, strastveno, impulzivno, željno samostalnosti, uporno i tvrdoglavo - samo se sjetite da su sve to zapravo vrline kojima biste svoje dijete htjeli opisivati i kada ono postane odraslo. Zato se oboružajte strpljenjem - ovo razdoblje brzo će proći, i ako ih ne budete sputavali, vaše će dijete izrasti u kvalitetnu odraslu osobu.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.