Zašto bi trudnice trebale prigušiti svjetla prije spavanja?

Foto: Shutterstock

PRIGUŠIVANJE svjetla prije spavanja vodi do sigurnije trudnoće, pokazuje novo istraživanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern. Naime, kod budućih majki koje su nekoliko sati prije spavanja provodile vrijeme u sobama sa slabim osvjetljenjem uočen je manji rizik od gestacijskog dijabetesa, javlja EurekAlert!

Istraživači su otkrili da su žene koje su razvile ovaj tip dijabetesa bile više izložene svjetlu tri sata prije spavanja.

"Ne razmišljamo o potencijalnoj štetnosti svjetla. Ono bi svakako trebalo biti slabo nekoliko sati prije nego što odemo na spavanje. Ionako nam vjerojatno nije potrebno toliko svjetla za obavljanje stvari koje rutinski radimo navečer", kaže neurologinja dr. Minjee Kim.

Ovo otkriće je važno jer broj slučajeva gestacijskog dijabetesa raste alarmantnom brzinom u cijelom svijetu, ističe dr. Kim.

Stopa gestacijskog dijabetesa između 2011. i 2013. u SAD-u je iznosila oko 4.5 posto. U 2020. porasla je na 7.8 posto. Također je utvrđeno da razvoj gestacijskog dijabetesa izlaže majke većem riziku u narednoj trudnoći.

"Poznato je da gestacijski dijabetes povećava komplikacije i rizik od dijabetesa, bolesti srca i demencije za majku. Potomstvo također ima veću vjerojatnost da će patiti od pretilosti i hipertenzije dok odrasta", dodaje liječnica te ističe da se trenutno smatra da noćna izloženost svjetlu uzrokuje pretjeranu aktivnost koja bi mogla utjecati na metabolizam glukoze osobe.

Osim što možete prigušiti svjetla, još jedna preporuka je da ne koristite računala i pametne telefone prije spavanja. Ako ipak morate, neka zasloni budu što je moguće zatamnjeniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.