Terapeutkinja djeci nikad ne govori da budu oprezna. Objasnila je zašto

Foto: Unsplash

Svaki roditelj želi da mu je dijete sigurno, a većina spada među helikopter-roditelje, koliko god se trudili da to ne budemo. Gledati svoje dijete kako se penje na stablo ili balansira na spravi visoko iznad zemlje može nas prestraviti. S jedne strane, želimo da dijete istražuje svijet oko sebe, a s druge, ne želimo da bude povrijeđeno. I što ćemo onda učiniti? Logično, podviknuti "Budi oprezan/na!" Međutim, terapeutkinja Emily De La Torre ističe da to nije fraza koju bismo trebali koristiti.

"Preuzimanje rizika važan je dio djetinjstva. Djeci je to potrebno kako bi razvila povjerenje u tijelo, otpornost, samopouzdanje i samoregulaciju. Kada predvidimo moguće probleme, želimo odabrati fraze koje potiču kritičko razmišljanje i/ili daju određene smjernice koje treba primijetiti", poručila je na Instagramu.

Umjesto da djetetu kažemo da bude oprezno, De La Torre savjetuje da dijete upitamo: "Primjećuješ li koliko je ta sprava skliska?" ili "Vidiš li koliko si blizu ruba?"

"Budi oprezan/na djetetu zvuči kao pozadinska buka. Ta se fraza toliko često koristi da nema nikakvu težinu. Fraze koje sam spomenula produbljuju kreativno rješavanje problema i jačaju djetetov osjećaj vlastitog djelovanja. Što im više dopuštamo da rješavaju probleme, to više mogu razumjeti granice svog tijela", poručila je terapeutkinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.