Temperatura kod djece

Foto: 123rf
 

CRVENI OBRAZI, umor, te naravno - toplina tijela, prvi su znakovi da dijete ima temperaturu. Smatra se da dijete ima temperaturu kada, mjerimo li je ispod pazuha, toplomjer pokazuje više od 38 stupnjeva, a rektalna temperatura iznad 38,5 stupnjeva.

Djeci do dobi od godine dana najsigurnije je temperaturu mjeriti rektalno. Za lakše umetanje, vrh toplomjera namažite kremom koju inače koristite za bebinu guzu. Kod novorođenčadi temperatura može nastati samim pregrijavanjem prostorije jer još uvijek nemaju razvijenu „samotermoregulaciju“. Ne zaboravite da možete koristiti praktične elektronske toplomjere s alarmom. Najčešći uzroci su različite upale, infekcije, rast zuba…

Iako se razlog može kriti u dehidraciji (posebno kod malih beba), u prevelikom izlaganju suncu, ili kakav lijek… I neka cjepiva mogu uzrokovati porast temperature.

U slučaju povišene temperature važno je da je prostorija u kojoj dijete boravi nije prehladna ni prevruća (oko 20 stupnjeva).

Preporučljivo je prozračavati prostoriju u kojoj dijete boravi i ne upotrebljavati pećice i radijatore.

Preznojavanjem može doći do dehidracije, pa je bolje dijete razodjenuti, naravno pazeći da nije u hladnoj prostoriji.

Treba se pobrinite da dijete pije puno tekućine i nemojte ga previše oblačiti.

Katkada povišena tjelesna temperatura može biti i dobra za djetetov organizam, jer se razvija imuni sustav u tijelu, pa prečesto ublažavanje lijekovima nije preporučljivo.

Prije davanje bilo kakvog lijeka, pokušajte temperaturu sniziti tuširanjem, nježno obrišite ručnikom, bez trljanja. Ako je i nakon tuširanja viša od 38,5 stupnjeva, tada se preporučuje paracetamol u skladu sa težinom djeteta i naravno konzultacijom sa liječnikom.

Kod beba mlađih od tri mjeseca bilo kakva temperatura je razlog za poziv ili posjet pedijatru. Smatra se da je lagano povišena temperatura ona između 37,5 – 38,5 stupnjeva. Savjet pedijatra uvijek je poželjan, ali trčati u ordinaciju nakon prvih izmjerenih 38 stupnjeva nema smisla. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.