Foto: 123RF
Ova savršena čokoladna pita zdravija je kopija brojnih cheesecakeova. Iako ćete imati osjećaj da jedete najukusniji čokoladni cheesecake, zapravo ćete konzumirati poprilično zdrav desert bogat kalcijem, proteinima i probioticima.
Sastojci:
Podloga
2 žlice kakaa
pola šalice orašastih plodova (orasi, bademi ili lješnjaci, moguće i kombinirati)
pola šalice kokosovog brašna
prstohvat soli
pola šalice usitnjenih datulja (možete zamijeniti sušenim smokvama ili šljivama, u tom slučaju dodajte 1 žlicu vode)
Punjenje
350 ml grčkog jogurta
150 ml svježeg posnog sira
1 čajna žličica soli
1 žličica stevije
4 žlice javorovog sirupa ili meda
2 žlice rižinog brašna (može i krumpirovo)
30 g kakaa
pola šalice nasjeckane čokolade s visokim udjelom kakaa
Priprema:
Sve sastojke za podlogu usitnite i dobro umijesite rukama. Smjesa će biti rastresita, no tako i treba biti.
Utisnite ju na dno i po stijenkama kalupa (20 cm) i ostavite u frižideru da se stigne dok napravite punjenje.
Sve sastojke za punjenje dovoljno je ubaciti u blender i sve temeljito izmiješati.
Potom prelijte preko napravljene podloge i pecite sat vremena na 180°C.
Punjenje će kada izvadite pitu iz pećnice biti još mekano i želatinasto, činit će vam se nedovoljno pečeno, no ostavite pitu na sobnoj temperaturi da se hladi barem sat vremena, a tada preselite u hladnjak.
Ostavite u hladnjaku barem osam sati, najbolje preko noći.
A tada slijedi uživanje!