Studija: Djevojčice odustaju od sporta češće od dječaka zbog rodnih stereotipa

Foto: Shutterstock

PREMA novom istraživanju, gotovo polovica tinejdžerica koje su se ranije smatrale sportskim tipovima izgubi interes za sport nakon osnovne škole.

Studija na 4000 dječaka i djevojčica, koju je provela organizacija Women in Sport, otkrila je da većina djevojčica prestaje sudjelovati u tjelesnim aktivnostima zbog straha od osjećaja da ih drugi osuđuju, nedostatka samopouzdanja i osjećaja nesigurnosti na otvorenom.

Rezultati ističu važnost razumijevanja angažmana mladih ljudi u sportu i tjelovježbi kroz rodno orijentiranu prizmu

Od ispitanih dječaka i djevojčica, 43 posto djevojčica koje su se nekada aktivno bavile sportom reklo je da više ne uživaju u sportu u tinejdžerskim godinama, dok je 24 posto dječaka reklo isto.

Više od dvije trećine djevojaka (68 posto) reklo je da su se prestale baviti sportom jer su se bojale osuđivanja, a 61 posto reklo je da im nedostaje samopouzdanja pri sportskim aktivnostima. 

43 posto ih je reklo da se ne osjećaju sigurno trenirajući na otvorenom.

Dok je 6 od 10 dječaka sebe opisalo kao sportaše, samo 4 od 10 djevojčica rekle su isto, a 55 posto ih se prestalo baviti sportom do svog 18. rođendana.

Neki društveno utvrđeni narativi uzrokuju da djevojčice zaziru od sporta

Organizacija smatra da postoje društveno utvrđeni stereotipi koji dovode do ovakvih rezultata: "Da djevojke nemaju natjecateljski duh, da djevojkama sport nije važan, da nikada neće biti tako dobre u sportu u usporedbi s dječacima, da sport može biti u suprotnosti sa ženstvenošću", stoji u izvješću.

"Dodajte tome uznemiravanje i neželjenu pažnju kojoj su tinejdžerice izložene tijekom treninga i sudjelovanje jednostavno postaje teret umjesto da donosi slobodu i radost."

Humanitarna organizacija istaknula je važnost zadržavanja interesa djevojčica za sport do ulaska u pubertet, što ih može učiniti vrlo samosvjesnima.

Problem izloženosti pogledima jedan je od većih s kojima se bore, ističu djevojčice

Djevojke u pubertetu posvjedočile su da se osjećaju izloženo pogledima za vrijeme treninga, a 65 posto ne želi da ih drugi gledaju dok treniraju. 53 posto ih je izjavilo da se ne smatraju dovoljno dobrima da bi se bavile sportom. Za usporedbu, 44 posto dječaka brinulo je o tome kako izgledaju u očima drugih.

Djevojčice također često zaziru od sporta tijekom menstruacije

7 od 10 djevojaka izbjegava aktivnost tijekom menstruacije, 62 posto ih je prijavilo strah od istjecanja menstruacije, a 45 posto izjavilo je da se u tom periodu osjećaju nesigurnije i manje samopouzdano.

Studija je pokazala da dječaci i djevojčice dobivaju nejednak poticaj da se bave sportom od svojih očeva, što bi moglo biti vrlo važan čimbenik

Samo 31 posto djevojčica osjeća podršku svojih očeva, u usporedbi s 50 posto dječaka. Stephanie Hilborne, izvršna direktorica organizacije Women in Sport, rekla je da je "apsolutna travestija" da se tinejdžerice tjera iz sporta.

"Nedostatak bavljenja sportom u njihovim životima tijekom ovih razvojnih godina jednak je gubitku radosti, kao i dobrog doživotnog zdravlja", rekla je Hilborne. "Moramo razbiti mit da tinejdžerice napuštaju sport samo zato što im se mijenjaju prioriteti. Tinejdžerice ne napuštaju sport dobrovoljno, one su izgurane kao posljedica duboko ukorijenjenih rodnih stereotipa. Svi moramo učiniti više da preokrenemo ovaj trend i ne nastavljamo prihvaćati ovo kao neizbježno. Nitko ne smije biti isključen iz radosti, ispunjenja i cjeloživotnih dobrobiti sporta i vježbanja."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.