Studija: Djeca imaju gotovo dvaput veću šansu za pothranjenost ako su vegetarijanci

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVAČI predvođeni stručnjacima bolnice St. Michael's u Torontu pratili su 9000 djece, od kojih je bilo 250 vegetarijanaca od otprilike njihovog drugog do petog rođendana.

Ona djeca kojoj su roditelji nudili uglavnom biljnu prehranu imala su u prosjeku istu visinu i indeks tjelesne mase (BMI) kao i ona koja su jela meso, ali su imala i do 94 posto veću vjerojatnost da će imati manju tjelesnu težinu. Znanstvenici sugeriraju da bi to moglo biti zato što biljna prehrana ne sadrži dovoljno hranjivih tvari za djecu koja su u razvoju.

Biti vegetarijanac nikad nije bilo popularnije u SAD-u, s oko 10 posto ljudi koji su prijavili da jedu samo biljnu hranu, u usporedbi s 2 posto, koliko ih je navodno bilo prije nekoliko desetljeća.

Potrebno je dobro planirati prehranu za djecu da bi dobila sve važne nutrijente za rast i razvoj

Mnogi zdravstveni stručnjaci kažu da je sasvim moguće dobiti sve potrebne hranjive tvari uz dobro isplaniranu vegetarijansku prehranu, no neke europske zemlje upozorile su da mladi ne bi trebali biti vegani (ključno je isključivanje jaja i mlijeka iz prehrane) zbog rizika od pothranjenosti.

U ovoj studiji, objavljenoj u časopisu Pediatrics, znanstvenici su koristili podatke kanadske djece koja su praćena do 2019. godine. Među sudionicima je postojala ravnomjerna podjela po pitanju spola, a gotovo dvije trećine su bile europskog porijekla.

Pedijatar i voditelj ove studije, dr. Jonathon Maguire, rekao je: "Vegetarijanska prehrana bila je povezana s većim izgledima za premalu tjelesnu težinu za dob djeteta. Ovo naglašava potrebu za pažljivim planiranjem prehrane za djecu s manjom tjelesnom težinom, kad se planira implementirati vegetarijanska prehrana."

Također je sugerirao da bi rezultati mogli biti posljedica većeg broja azijske djece koja su u testnoj skupini koja je jela vegetarijansku hranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.