Struka: Jastuk protiv zaležane glave nosi rizik od gušenja i smrti kod djece

Foto: Unsplash

POPULARNE dječje jastuke koji su prvenstveno dizajnirani s ciljem da bebinoj glavi daju savršen oblik i tako sprječavaju pojavu ili daljnji razvoj zaležane glavice trebali biste odmah izbaciti iz upotrebe, upozorava američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

"Korištenje jastuka za oblikovanje glave može stvoriti nesigurno okruženje za spavanje dojenčadi te tako pridonijeti riziku od gušenja i smrti", piše u njezinom posljednjem priopćenju. Stručnjaci naglašavaju kako ovi proizvodi nisu stručno odobreni i mogu povećati rizik od smrti dojenčadi. Iako se za njih tvrdi da su bezopasni, sigurnost i učinkovitost jastuka protiv zaležane glave kod bebe nisu potvrđene, donosi New York Post.

Uprava za hranu i lijekove naglašava kako jastuci za oblikovanje glave nisu osmišljeni za prevenciju ili liječenje pozicione plagiocefalije ili deformacijske plagiocefalije, također poznate kao sindrom zaležane glave. Upravo suprotno, jastuci bi mogli dovesti bebe u opasnost od iznenadne neočekivane smrti dojenčadi, uključujući sindrom iznenadne smrti dojenčadi ili gušenje i smrt, upozorila je agencija.

Isto tako, stručnjaci savjetuju svim roditeljima i skrbnicima da jastuke bace te ih ni slučajno ne poklanjaju. Prema njihovim savjetima, ali i savjetima mnogih pedijatara, dojenčad bi trebala spavati na leđima u krevetiću na ravnoj površini bez jastuka, igračaka, mekih predmeta ili nedovoljno zategnute posteljine.

Ako su roditelji zabrinuti zbog oblika glave svog djeteta, trebali bi se posavjetovati s pedijatrom, ali stručnjaci upozoravaju kako bi trebali imati na umu da će u većini slučajeva sindrom zaležane glave nestati sam od sebe kako dijete raste, a njegova se glavica razvija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.