Stručnjaci otkrili u koje se doba dana najčešće događaju pokušaji otmice djece

Foto: 123RF

S POVRATKOM djece u školske klupe, stručnjaci upozoravaju roditelje da educiraju djecu o osobnoj sigurnosti, posebno dok putuju u školu i iz nje. Upravo su to trenuci u danu kad se najčešće događaju pokušaji otmice, kažu podaci Nacionalnog centra za nestalu i iskorištavanu djecu (NCMEC).

Centar na svojoj web-stranici navodi da su djeca školske dobi u najvećem riziku od pokušaja otmice u dane kad idu u školu, a ne vikendom.

Prema Centru, pokušaji otmice djece školske dobi najvjerojatnije se događaju prije škole (od 7 do 9 sati), neposredno nakon škole (od 15 do 16 sati) i predvečer (od 18 do 19 sati).

"To se često događa dok dijete hoda prema stanici školskog autobusa, čeka autobus ili pješači kući nakon škole. Uvijek govorimo roditeljima da ne ostavljaju dijete samo dok čeka na autobusnoj stanici. Barem neka osiguraju da bude s drugim djetetom", kaže za Fox News Callahan Walsh iz NCMEC-a.

Sve pokušaje otmice treba prijaviti policiji, čak i ako je otmica bila neuspješna i dijete se sigurno vratilo kući, dodaje Walsh.

"Ponekad roditelji to ne učine jer misle da su dobro prošli. Možda ne misle da je to nešto što bi trebali prijaviti, ali apsolutno bi trebali, jer je ta osoba možda već pokušala oteti dijete ili je stekla hrabrost da to ponovi", pojašnjava. 

NCMEC ima brojne programe za roditelje i djecu, uključujući KidSmartz program koji uči djecu kako donositi sigurne i pametne odluke u stvarnom svijetu. 

Djeca moraju biti upoznata s četiri važna pravila: prvo se obratite roditelju ili skrbniku prije nego što odete bilo gdje ili prihvatite bilo što od neke druge odrasle osobe; povedite prijatelja; recite ljudima ako se zbog nekoga osjećate tužno, uplašeno, zbunjeno, neugodno ili ako vas netko pokuša negdje odvesti; i recite odrasloj osobi od povjerenja ako vas netko neprikladno dodiruje. 

"Često se otmice događaju kad roditelji nisu u blizini. Zato djecu treba osnažiti", poručio je Walsh te je upozorio da bi čak i roditelji koji se osjećaju kao da žive u mirnom susjedstvu ipak trebali educirati svoju djecu o opasnostima potencijalnih otmica.

"Moji roditelji su živjeli u sigurnom susjedstvu, a moj brat Adam je otet", rekao je Walsh. "Mislili su da im se to nikada neće dogoditi."

Walshovi roditelji, John i Revé Walsh, suosnovali su NCMEC 1985., nakon što je njihov najstariji sin, Walshov brat Adam, otet i ubijen.

"Oni su bili bogata obitelj srednje klase i nikada nisu pomislili da bi se tako nešto moglo dogoditi", rekao je Walsh.

"Ne razmišljajte ni na trenutak samo zato što živite u zatvorenoj zajednici da ste sigurni od nečega ovakvog, jer se to može dogoditi bilo kome", dodao je Walsh.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.