Stručnjaci objasnili kako pristupiti djetetu koje traži više privatnosti

Foto: Shutterstock

KOLIKO god se možda trudite naglasiti tjelesnu pozitivnost i normalizirati sve oblike ljudskih tijela u komunikaciji s djetetom, ono je možda sklono osjećaju nelagode zbog svog tijela. Ponekad vrlo mala djeca počnu izbjegavati situacije u kojim bi ih netko mogao vidjeti bez odjeće, pa čak i ako su to mama i tata.

Neki stručnjaci smatraju da se radi o normalnoj razvojnoj fazi

Razvojna psihologinja dr. sc. Melissa O’Connell Liggett Romper je rekla da ovo ne bi trebalo zabrinjavati roditelje, premda može djelovati vrlo neobično. "Dob u kojoj djeca razvijaju osjećaj srama ili potrebu za skrivanjem privatnih dijelova tijela varira, ali većina djece do pete godine počet će osjećati potrebu za privatnošću", kaže ona.

"Možda će suptilno prekrivati rukama svoje privatne dijelove kad ih kupate ili presvlačite ili vam otvoreno pokazati da ne žele biti viđeni bez odjeće", objasnila je dr. Liggett.

Drugi čimbenici koji bi mogli doprinijeti djetetovoj želji za tjelesnom privatnošću uključuju primjećivanje postojanja odvojenih kupaonica i svlačionica u školi za dječake i djevojčice, razvijenije razumijevanje kulturnih vrijednosti vaše obitelji ili čak reakciju na vaše vlastite komentare o vašem tijelu, prema dr. Geneu Beresinu.

"Zapamtite da su sva djeca različita, baš kao što su i odrasli različiti. Nekima više smeta ako ih netko vidi potpuno ili djelomično gole, a nekima je gotovo svejedno", kaže dr. Beresin. "Svi pokazujemo različite razine tjeskobe u vezi s mnogim stvarima, uključujući i to da nas netko vidi. Ljudi, mladi i stari, više su ili manje osjetljivi na percipirane prosudbe ili kritike. Stvarno je važno poznavati svoje dijete i njegovu razinu ugode ili neugode po pitanju tuđe percepcije njegovog tijela."

Dr. Liggett napominje da djeca od 3 godine mogu iskusiti te osjećaje dok istražuju vlastitu tjelesnu autonomiju i neovisnost, kao i razumjeti roditeljske reference na privatne dijelove tijela i napomene o prikladnim situacijama za skidanje odjeće.

Važno je poštovati djetetov zahtjev za privatnošću

"Omogućavanje prostora za odijevanje ili kupanje, uz odgovarajući nadzor ovisno o djetetovoj dobi, pomoći će djetetu da izgradi osjećaj neovisnosti", kaže dr. Liggett. "Dajte djetetu do znanja da razumijete njegovu potrebu za privatnošću, ali da ste tu da mu ponudite pomoć ako mu zatreba", rekla je.

"Postavljajte otvorena pitanja kako biste znali što osjeća vaše dijete, posebno kada je u pitanju sram ili neugoda. Dođite do uobičajenih rješenja za situacije u kojima dijete može pred vama biti bez odjeće", kaže dr. Beresin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.