Savjetnica za spavanje otkriva kako natjerati bebe da noću spavaju

Foto: Shutterstock

AKO ste među onim roditeljima koji se moraju boriti s djecom da noću zaspu, niste jedini. Savjetnica za spavanje Leanne Palmerston kaže da postoje jednostavni načini koji roditeljima mogu pomoći da djetetu osiguraju kvalitetan noćni odmor čak i ako je u pitanju novorođenče.

"Moj prvi savjet je da budete dosljedni od prvog dana kad s bebom dođete iz bolnice", izjavila je, a prenosi The Independent.

Prema Palmerston, bebe su bića koja slijede navike. To znači da će im koristiti dosljedan režim spavanja, buđenja i izlaženja na zrak. 

"Ako postoji pogrešan potez koji roditelji čine, onda je to strah od dječjeg plača. Roditelji se obvezuju učiniti sve što mogu kako bi spriječili da beba plače. Kad roditelji čuju lagano cviljenje, odmah ustaju, daju joj bočicu ili je podoje. Što time rade? Pripremaju bebu da očekuje da će je spasiti", ističe.

Kada to postane navika, beba će se početi buditi otprilike svakih sat do sat i pol, dodaje.

"Kada bi roditelji ostavili bebe i dali im pet minuta, one bi se vjerojatno smirile i nastavile spavati. Roditelji koji stalno idu djetetu dok noću plače izlažu ga riziku od isprekidanog sna", upozorila je Palmerston.

Manjak sna škodi i djeci i odraslima

Nedostatak sna može pogoršati postojeće probleme s mentalnim zdravljem ili biti okidač za pojavu novih, kaže, a roditelji koji su umorni možda neće moći posvetiti toliko pažnje svojoj djeci tijekom dana.

"Znamo da umor ima sličan, ponekad i lošiji učinak na našu sposobnost vožnje ili rada sa strojevima, kao i konzumiranje alkohola. Tijelu je potreban san. Ako zamislimo da je naše tijelo stroj, san je mast koja održava nesmetan rad zupčanika. Ako ne spavamo dovoljno, zupčanici oštećuju stroj", napominje.

Nedostatak sna može pogoršati metaboličke bolesti (visoki krvni tlak, inzulinska rezistencija, problemi s težinom), dijabetes i bolesti srca. Način da spriječite umor je da uspostavite redoviti raspored spavanja odlaskom na spavanje i buđenjem u isto vrijeme svaki dan.

"Još jedan savjet, kad je u pitanju uspavljivanje beba, jest da utišate zvuk na monitorima za praćenje beba kako ne biste uznemiravali djecu", zaključila je.

Koliko nam je sna uopće potrebno?

Novorođenčad (0-3 mjeseca)

Dok Američka akademija za medicinu spavanja ne iznosi fiksne preporuke oko toga koliko bi trebale spavati tek rođene bebe, Health of Canada's Children and Youth preporučuje 14 do 17 sati sna dnevno.

Bebe (4-12 mjeseci)

Kako bebe rastu, i dalje trebaju puno sna, točnije od 12 do 16 sati u danu, uključujući drijemanje.

Mala djeca (1-2 godine)

Dio zdravog razvoja u ovoj dobi je 11 do 14 sati sna dnevno. 

Djeca (3-6 godina)

Djeci predškolske dobi potrebno je između 10 do 13 sati sna. Vrlo je važno da djeca u ovoj dobi uspostave redovito vrijeme spavanja, buđenja i drijemanja kako bi osigurala zdrave navike.

Školska dob (7-12 godina)

Djeca koja rastu i dalje trebaju više sna nego odrasli. U školskoj dobi to je između 9 i 12 sati u danu. 

Tinejdžeri (13-18 godina)

Tinejdžerima je potrebno 8 do 12 sati sna dnevno. Približavanje punoljetnosti izvrsno je vrijeme da počnete graditi cjeloživotne navike spavanja, koje uključuju smanjenje plavog svjetla prije spavanja, nejedenje uoči odlaska u krevet i pridržavanje rutine.

Odrasli (18-64 godine)

Preporučeno trajanje spavanja za odrasle je 7 do 9 sati po noći. Kvaliteta sna je važna kao i broj sati sna. 

Starije osobe (65+ godina)

Postoji vjerovanje da starijim osobama nije potrebno toliko sna, ali to nije točno. I starijim osobama treba 7 do 9 sati sna po noći, ali neke osobe ne uspijevaju dovoljno spavati. Valja se potruditi jer dovoljno sna pomaže u sprječavanju stanja poput Alzheimerove bolesti i gubitka mišića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.