Savjeti uz koje ćete lakše naučiti dijete da spava u svom krevetu

Foto: 123RF

NOVOPEČENI roditelji vrlo su uzbuđeni zbog svakog dostignuća svog djeteta. Seljenje djeteta iz krevetića za bebe u krevet važan je događaj i za dijete. No ushićenje ponekad brzo splasne kada se djeca počnu češće buditi, dozivati mamu i tatu ili im se uvlačiti u krevet. Ako ste već umorni od pokušaja, iskušajte savjete kojima biste mogli riješiti taj problem.

1. Uspostavite večernju rutinu

Djeca nemaju pojam o vremenu pa je večernja rutina nešto što im pomaže shvatiti da je vrijeme za spavanje. Vaša rutina može se sastojati od kupanja, pričanja priče ili maženja, bitno je samo da ste dosljedni i da je ne preskačete. 

2. Pripazite da ne spavaju previše tijekom dana

Ako vaše dijete ustaje nekoliko minuta nakon što je leglo u krevet, to može biti znak da nije umorno. Ako nije prekasno, odgodite odlazak na spavanje i pratite u koje vrijeme dijete spava tijekom dana. Stručnjaci kažu da treba postojati pet do šest sati razmaka između poslijepodnevnog odmora i večernjeg spavanja.

3. Podmitite ih

Napravite poster ili uredite ploču na koju će vam dijete pomoći stavljati takozvane nagrade. Primjerice, ako u krevet legnu bez problema i mirno spavaju, nagradite ih naljepnicom koja im se sviđa. Stavljajte ih na posebno mjesto i kad skupe određen broj naljepnica, napravite nešto zabavno kao obitelj ili taj uspjeh obilježite novom igračkom.

4. Poslužite se trikom vratima

Većina djece ne voli spavati sa zatvorenim vratima. Iskoristite ih kao nagradu ili kaznu. Ostavite ih otvorena i recite djetetu da ostane u krevetu. Svaki put kad izađe iz kreveta nakon što ste vi napustili sobu, malo pritvorite vrata. Ako ustane previše puta, vrata zatvorite na dvije do pet minuta, potom ih otvorite i ponovno objasnite pravila.

5. Koristite metodu šuljanja

Iako su djeca iscrpljena, a rutina je obavljena besprijekorno, još uvijek postoji mogućnost da će dijete ustajati tijekom noći. Nemojte od toga raditi problem. Bez razgovora, moljenja ili pokušaja discipliniranja, odvedite dijete natrag u njegov krevet, pokrijte ga, poljubite i, kad zaspi, išuljajte se iz sobe. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.