Samo 20 posto roditelja redovito čita djeci prije spavanja

TRADICIJA čitanja priča djeci prije spavanja, čini se, izumire. Naime, samo dvoje od deset roditelja priznaje da to čini redovito. Četvrtina njih danas djeci radije daje mobitel ili tablet u ruke da se igraju ili gledaju crtiće. 

Istovremeno, skoro šest od deset djece uspavljuje se gledajući televiziju. Također, više od dvije trećine majki i očeva priznaju da zbog toga osjećaju krivnju, otkrila je anketa koju je provela tvrtka Novotel među 1000 roditelja djece u dobi od šest mjeseci do deset godina. 

Četvrtina roditelja kaže da njihova djeca ne pokazuju interes za čitanje priča prije spavanja, a 94 posto vjeruje da je to vrlo važno za razvijanje djetetove kreativnosti i čitalačkih navika.

Otprilike 28 posto roditelja navodi poslovne obveze do sitnih sati kao razlog zbog kojeg djeci ne čitaju, a 34 posto se izjasnilo da su “preumorni”.

“Uz zahtjevne rasporede, roditeljima je često problem pronaći vrijeme za čitanje priča, ali istraživanja su pokazala da djeca to jako cijene, baš kao i mame i tate. Razumijemo da moderna vremena donose pritisak na obitelji, ali lijepo je završiti dan uz bajku i tako učvrstiti vezu s djetetom”, kazao je direktor Novotela James Wheatcroft. 

Roditelji koji pričaju priče djeci čine to u prosjeku 13 minuta, još je jedan podatak koji je otkriven ovom anketom. Također, 44 posto djece preferira bajke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.