RSV kod beba: Koji su simptomi zaraznog virusa i kako se liječi?

Foto: 123RF

COVID-19 dominira naslovnicama već više od godinu i pol dana, ali postoji još jedan virus koji ponovno privlači pažnju liječnika. Riječ je o RSV-u ili respiratornom sincicijskom virusu, koji mogu dobiti odrasli, ali obično najteže pogađa bebe. Procjenjuje se da se godišnje zbog te bolesti hospitalizira 58 tisuća djece mlađe od pet godine, piše Health.

Slučajevi RSV-a obično su niski tijekom toplijih mjeseci, ali podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju priličan skok. U srpnju u SAD-u bilo je više od 2000 slučajeva zaraze tjedno. Usporedbe radi, u kolovozu prošle godine u SAD-u je bilo manje od 200 slučajeva tjedno. 

"Dojenčad mlađa od šest mjeseci, a posebno mlađa od tri mjeseca, najosjetljivija je na teške infekcije", kaže za Health pedijatrica dr. Seuli Bose Brill.

Ako imate dijete, razumljivo je da biste mogli biti zabrinuti zbog RSV-a. Evo kako uočiti simptome i što dalje učiniti.

Što je RSV?

RSV je uobičajeni respiratorni virus. Obično uzrokuje blage simptome slične prehladi, ali može biti ozbiljan, osobito u dojenčadi i starijih odraslih osoba. Međutim, većina ljudi ozdravi u roku od tjedan dana nakon što je zaražena virusom.

Kako se bebe mogu zaraziti?

Virus se može prenijeti kad zaražena osoba kašlje ili kiše pa kapljice virusa padnu u oči, nos ili usta. Također, prenosi se kada se dodirne površina na kojoj je virus, primjerice igračka, a zatim se dodirne lice bez pranja ruku. Bebe mogu dobiti RSC kada su u blizini druge djece, primjerice u vrtiću, kao i kad dođu u izravan kontakt s virusom, primjerice kad ih poljubi zaražena osoba.

Koji su simptomi RSV-a kod beba?

Ljudi, uključujući bebe, simptome RSV-a obično pokazuju četiri do šest dana nakon što su bili izloženi virusu. Rani simptomi uključuju curenje iz nosa, smanjen apetit, kašalj, kihanje, groznicu i teško disanje.

Kako liječiti RSV kod beba?

Ne postoji specifičan tretman liječenja tog virusa. Potrebno je lijekovima snižavati temperaturu, ako je povišena. Pobrinite se za dijete unosi dovoljno tekućine i posavjetujte se s pedijatrom.

"Dijete treba pratiti zbog mogućih poteškoća s disanjem. Ako čujete škripanje, vrijeme je da se javite liječniku. Alarm su i problemi s jelom, pićem i spavanjem", kaže dr. John Brancato iz Dječje bolnice Connecticut.

Zašto su neke bebe hospitalizirane zbog RSV-a?

Neke bebe imaju veći rizik od drugih za razvoj ozbiljnih simptoma RSV-a, koji mogu dovesti do hospitalizacije. To su nedonoščad, dojenčad mlađa od šest mjeseci, djeca mlađa od dvije godine s kroničnom bolesti pluća ili urođenom bolesti srca, djeca s oslabljenim imunološkim sustavom, djeca koja imaju neuromuskularne poremećaje, uključujući i ona koja imaju poteškoće s gutanjem. 

"Ponekad bebe trebaju hospitalizaciju ako stvari postanu jako loše", kaže dr. Brill. "Neke su samo osjetljivije na teže infekcije."

Ako je vaša beba izložena većem riziku ili vam se simptomi čine ozbiljnima, a vi ste zabrinuti ili niste sigurni što učiniti, dr. Brill kaže da biste svakako trebali nazvati liječnika.

"Uvijek kažem roditeljima da nazovu ako ih nešto zabrine", kaže ona. "Liječnik vam može pomoći odrediti treba li dijete hospitalizirati."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.