Roditelji, želite se konačno naspavati? Pričekajte da dijete navrši šest godina

Foto: 123RF

NITKO od nas ne očekuje da će spavati uz novorođenče, no većina nas vjeruje da ćemo se napokon naspavati onda kada djeca malo porastu. 

Novo je istraživanje pokazalo da je zapravo riječ o mitu zbog kojeg roditelji često budu frustrirani (osobito majke) jer se to nespavanje oduži do djetetove četvrte, pete, pa čak i šeste godine života. 

Drugim riječima, utvrđeno je da roditelji ne spavaju kako treba sve dok im dijete ne pođe u prvi razred. Čak ni kada vaše dijete počne spavati u svom krevetu, vaš nemir tijekom noći ne prestaje.

"Iako su djeca najveća radost svakog roditelja, moguće je da zbog velike odgovornosti koju osjećaju, roditelji spavaju kraće i nekvalitetnije, čak i do šest godina nakon rođenja", kaže dr. Sakari Lemola.

Nakon što rode, majke u prva tri mjeseca u prosjeku spavaju sat manje nego prije trudnoće, dok očevi u prva tri mjeseca izgube oko 15 minuta sna, potvrdili su znanstvenici.

"Žene imaju tendenciju da doživljavaju više poremećaja spavanja od muškaraca nakon rođenja djeteta, što dokazuje da su majke još uvijek češće u ulozi primarnog skrbnika nego očevi", kaže dr. Lemola.

Ako se osjećate neispavano, ne bojte se tražiti pomoć supružnika, bake, djeda ili pak dadilje, neka vam pomognu kako biste dobili koji sat sna, savjet je stručnjaka. 

"Jednog će dana vaša djeca spavati po noći bez ikakvih problema, ali dok taj dan ne dođe, u redu je tražiti pomoć", poručio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.