Roditelji će skakati od sreće: Stručnjaci vjeruju da su pronašli rješenje za tantrume

Foto: 123RF

TANTRUMI, ispadi bijesa i iznenadne promjene raspoloženja normalan su dio odrastanja. Procjene sugeriraju da kroz ovu fazu prolazi do 90% mališana, a istraživači također imaju prilično jasan stav o tome zašto je tako. Odgovor se skriva u neuroznanosti. U osnovi, amigdala (dio mozga koji pomaže u obradi osjećaja) otkriva prijetnju, a hipotalamus (dio mozga koji kontrolira nevoljne reakcije poput otkucaja srca i tjelesne temperature) jednostavno "eksplodira".

Ali shvaćanje da su ispadi bijesa uobičajeni i razumijevanje zašto dolazi do njih vjerojatno vam neće previše pomoći u trenucima kada bezuspješno pokušavale smiriti mališana koji drhti od bijesa. Jednostavno, tantrumi testiraju naše roditeljske vještine.

Srećom, tim istraživača sa sveučilišta Yale objavio je nalaze pilot-studije koja bi mogla razveseliti mnoge roditelje.

Dvanaest obitelji koje su sudjelovale u studiji rekle su da su primijetile značajno manji broj ispada bijesa te da su napravile velik korak prema tome da se mogu mirno suočavati s frustracijama svoje djece, rekao je Denis Sukhodolsky, izvanredni profesor centra Yale Child Study. 

Sva djeca koja su sudjelovala u istraživanju imala su ili ODD poremećaj li DMDD poremećaj. ODD poremećaj se opisuje kao negativističko, neprijateljsko i prkosno ponašanje koje traje dulje od 6 mjeseci, a značajno oslabljuje sposobnost učenja i razvija neprihvatljiv odnos prema okolini. Nasuprot tome, DMDD je psihijatrijsko stanje. Dijagnosticira se samo u djece. Glavni simptomi uključuju razdražljivost, emocionalnu disregulaciju i ispade u ponašanju. Izljevi su obično u obliku teških tantruma.

Studija Yalea prepoznaje da su ispadi bijesa "važni za mentalno zdravlje", rekao je Sukhodolsky. I svi roditelji mogu pomoći svojoj djeci u rješavanju bijesa, bez obzira na to jesu li ispadi dosegli razinu kliničkog problema ili ne, dodao je. Upravo zato su kreirali "online tantrum alat".

"Naš je program slijed od osam modula s nizom videoanimacija koje se lako prate i koje roditeljima ilustriraju najčešće strategije prepoznavanja i upravljanja dječjim tantrumima. Zapravo se temelji na obuci roditelja, koja postoji otprilike 50 godina. Ali nažalost, roditeljima nije bio lako dostupna", objasnio je Sukhodolsky u razgovoru za HuffPost.

Na pitanje kako prepoznati jesu li ispadi bijesa vašeg djeteta zabrinjavajući, Sukhodolsky odgovara: "Važno je razmotriti jesu li češći nego što je tipično, jesu li napadi bijesa intenzivniji nego što je tipično i treba li djeci posebno dugo vremena da se smire."

"Čak i ako dijete svakodnevno ima više tantruma, ali ono se može smiriti i prijeći na sljedeću stvar bez puno utjecaja ili uplitanja, to bi i dalje moglo biti razvojno primjereno. Ali ako napadi bijesa traju duže od pet, deset, 15 minuta - a nakon napada bijesa dijete ostaje uzrujano - to bi mogao biti signal da se događa nešto ozbiljnije", dodao je.

Također je važno da roditelji razmotre koliko dugo je takvo ponašanje prisutno. Ne biste se trebali uznemiravati ​​ako dijete tjedno ima jedan ili dva tantruma, ali ako se to događa tijekom nekoliko mjeseci, to bi mogao biti signal.

Nažalost, njihov pilot-program još uvijek nije dostupan svim roditeljima, ali je ovaj stručnjak izdvojio nekoliko savjeta koji mogu pomoći obiteljima da se nose s ispadima bijesa svojih najmanjih članova.

"Kada se doista dogodi tantrum, roditeljima je ključno da sami ostanu smireni i modeliraju odgovarajuće reakcije za upravljanje stresom. Znam da je to teško učiniti! Udahnite duboko. Važno je poznavati sebe kao roditelja i biti realan. Trenutno proživljavamo izazovna vremena, stoga je važno prilagoditi očekivanja od sebe i svog djeteta. Drugi važan dio je pohvala. Kada se djeca ponašaju dobro - osobito mala djeca - to je važno komentirati", savjetovao je.

Osim toga, ističe da je važno pohvaliti dijete i nakon što se uspije izboriti sa svojim ispadom bijesa.

"To se protivi našoj prirodi, gdje smo svi malo izmrcvareni nakon neugodne interakcije, ali cilj roditelja je duboko udahnuti, znati kad tantrum završi, i prepoznati da je prevladavanje bijesa postignuće za dijete", smatra Sukhodolsky.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.