Rađa se sve manje blizanaca, ali postoji razlog zašto je to dobro

NAKON desetljeća rasta stopa rođenih blizanaca u Americi je pala prvi put nakon 1980-ih, navodi novo izvješće koje je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Stopa rođenja blizanaca u 2018. je bila najniža u posljednjem desetljeću, a smanjila se za četiri posto između 2014. i 2018. godine, piše u izvješću.

Stručnjaci kažu da je pad uzrokovan boljom tehnologijom postupaka liječenja plodnosti.

“Promjene u terapijama za povećanje plodnosti definitivno su dio jednadžbe”, kaže statističar Joyce Martin, a prenosi NY Post.

U prošlosti je više embrija istodobno vraćano u pacijentice, što je povećalo izglede da postupak bude uspješan, ali su istodobno rasle šanse za rođenje blizanaca. Sada liječnici, zahvaljujući poboljšanoj tehnologiji, svjedoče istim stopama uspjeha, ali s manjim brojem rođenih blizanaca.

“Tehnologija je bitno uznapredovala. Možemo birati zdravije embrije”, pojašnjava dr. Kevin Doody iz Centra za potpomognutu oplodnju u Teksasu.

Najveći pad rođenih blizanaca bilježi se u skupini žena starijih od 40, ali značajno je smanjenje i kod onih u tridesetim godinama. 

Iako mnogi sanjaju o blizancima, stručnjaci kažu da je ovaj podatak zapravo dobar za zdravlje jer su kod blizanaca “veće vjerojatnosti da će se roditi prerano ili umrijeti u prvoj godini”. 

“S medicinskog stajališta blizanačke trudnoće su općenito rizičnije”, zaključio je dr. Doody.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.