Psiholozi: Ova četiri znaka jasno razotkrivaju emocionalno nezrele roditelje

Foto: Shutterstock

EMOCIONALNO nezreli roditelji nemaju sposobnost nositi se sa svojim emocijama na zdrav način. Isto tako, nemaju učinkovite mehanizme koji im služe za reguliranje emocija i održavanje kompetentnog funkcioniranja u stresnim situacijama. Kako objašnjavaju psiholozi, emocionalna zrelost zapravo predstavlja sposobnost prepoznavanja, izražavanja i kontrole vlastitih emocija uz sposobnost suosjećanja i odgovaranja na emocije drugih, u ovom slučaju djece.

Iako emocionalno nezrele roditelje nije uvijek jednostavno prepoznati, psiholozi ističu kako ipak postoje određeni znakovi koji na to mogu ukazivati. Jedan od tih znakova jest dopuštanje da briga roditelja utječe na dijete. Naime, roditelji koji su skloni pokazivati loše osjećaje ili imati ispade bijesa pred djetetom ne razmišljaju kako njihovo ponašanje utječe na njega, a to je najčešće vrlo negativno, donosi India Times.

Druga stvar koju često rade emocionalno nezreli roditelji, pa bismo ih po tome mogli prepoznati, jest neprestano kritiziranje djeteta, pogotovo pred drugim ljudima. Nijedno dijete nije savršeno, a način na koji prihvaćamo njegove greške pokazuje koliko ga zapravo podržavamo i volimo. Ako roditelj neprestano kritizira dijete, to negativno utječe na njegovo samopouzdanje i mentalni razvoj, a ujedno pokazuje i da roditelj nije emocionalno zrela osoba.

Emocionalno nezreli roditelji također su skloni emocionalnim ucjenama koje djetetu čine nepovratnu štetu, kako u ranoj, tako i u kasnijoj dobi. Bilo kakve manipulacije kojima se roditelj koristi kako bi od djeteta dobio što želi mogu biti samo loša stvar za odnos roditelj-dijete, ali i pokazatelj da majka ili otac ne znaju na pravilan način komunicirati sa svojim mališanom.

I posljednje, ali jednako važno je neprestano uspoređivanje djeteta s drugom djecom. Bez obzira na to je li riječ o njegovom bratu, sestri ili kolegama iz razreda, psiholozi upozoravaju da uspoređivanje djeteta s njegovim vršnjacima rezultira mnogim problemima, uključujući povećani rizik od depresije i anksioznosti, zatvaranje u sebe, gubitak samopouzdanja, ali i lošiji uspjeh u školi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.