Psiholozi objasnili zašto nikad ne treba tjerati dijete da se ispričava

Foto: Shutterstock

IAKO je isprika kada pogriješimo ili napravimo nešto što može naštetiti drugoj osobi itekako poželjna, kada je riječ o maloj djeci, situacija je nešto drugačija. Psiholozi objašnjavaju kako roditelji često prisiljavaju svoje dijete da se nekome ispriča, bez obzira na to što to ne želi napraviti. To je, naglašavaju, jedna od najvećih grešaka koje mogu napraviti, a evo i zašto.

Takvo ponašanje nikada ne daje željene rezultate. Površno "oprosti", osobito kada se izgovori protiv njegove volje, ne pomaže djetetu da razumije situaciju ili posljedice svoga ponašanja. Osim toga, nagovaranje djeteta da se ispriča drugima kada to ne želi neće dovesti do željenog ishoda, a to su prvenstveno suosjećanje i empatija.

Psiholozi savjetuju da, umjesto toga, djetetu treba ukazati na to da je napravilo nešto loše zbog čega bi bilo dobro da se ispriča, ali također i da takvo ponašanje više ne ponavlja. Samo će tako dijete shvatiti posljedice svoga ponašanja, a njegova će isprika tada imati smisla, prenosi Pure Wow.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.