Pripazite u gužvama i ne radite ovo dok putujete s djecom

Foto: 123rf

DRAGI roditelji, vrijeme je mira blagostanja i svega onog što nam se pod pojmom blagdani plasira u medijima, no i sami znamo daje pred nama ujedno i doba stresa, frke, strke, gužve i posebno gužve na cestama. 
 
Mame su posebno pod pritiskom jer treba pokupovati poklone, napuniti frižider, nabaviti sve za zamišljeni meni, treba spremiti kuću, na poslu je dodatna ludnica pred kraj godine i koliko god željele biti mirne i spokojne - ponekad jednostavno ne ide. 
 
Jurite tamo, jurite amo, u autu sređujete još neke poslove, razgovarate, pregovarate, planirate i dogovarate. No je li automobil pravo mjesto za to, posebno ako je iza vašeg sjedala vaše najveće blago?
 
Stanite i promislite - možete li pod stresom i uz takve gužve raditi sve to zajedno? Slati poruke, pogledavati na mobitel, pratiti što dijete radi odozada, pratiti mrtve kutove, lude vozače i užurbane pješake. To se naravno ne smije, no malo tko se pridržava tog dobrog pravila na cesti. Pa kada stanemo na semaforu samo malo škicnemo na mobitel, a ta mala radnja može dovesti do smrtno opasnih posljedica. 
 
To što mislite da je vrlo jednostavno upravljati vozilom dok stišćete kočnicu pred semaforom i vraćati jednostavnu "ok" poruku - nije. Sve to ometa vozača, a ono što vozač ne bi smio biti na cesti jest - ometan. 


 
Hoće li se dogoditi smak svijeta ukoliko odmah ne odgovorite na poruku. Ili će biti smak svijeta ako se u trenutku nepažnje zabijete u vozilu ispred vas, a ono u pješaka ispred njega? Nikada ne znate kakva se lančana reakcija može dogoditi u prometu. Kobne su posljedice uvijek moguće. 
Mobitel spremite u torbicu i ostavite podalje od vas. U vožnji vam sigurno neće trebati.
 
Kada djeca prave probleme 
 
Druga stvar o kojoj se još manje priča, a koja je u prometu itekako važna, vaše je ponašanje kada se vozite sami s djetetom koje plače, baca stvari, pokušava se izvući iz sjedalice. To nije mali problem jer postoje djeca koja se jednostavno ne vole voziti u automobilu ili u jednom trenutku odlučili raditi nešto drugo ili - ono još češće ako ne vozite samo jedno dijete - braća i sestre odlučile su baš sada posvađati. 
 
Ma zapravo kakvi god razlozi bili ovakve se situacije mogu desiti jako često. Dijete ne bira kakvo je stanje u prometu, ono samo očekuje da ćete vi reagirati, a sve što vi tada ne bi smjeli jest - reagirati. U prometu ste! 
 
I nije važno jeste li samo okrenuli retrovizor prema njima da ih nadgledate ili riješite problem verbalno. Vaše su misle u tom trenutku negdje drugdje, a ne na cesti. da ne govorimo o tome da mnogi ljudi u ovakvim situacija, ma uostalom, i ako nemaju djecu u automobilu, jako često baš sada nešto moraju raditi oko zadnjeg sjedišta automobila. Ako će u jednoj traci dvoje vozača raditi takvu vrlo čestu radnju, ne mislite li da postoje velike šanse da se nešto dogodi? Posebno ako je gužva na cesti i ako su vozači baš kao i vi - pod stresom?


 
Možda ste dosad samo imali sreće pa se nikada ništa nije dogodilo. No, što ako? Ne bi li zbog tog "ako" trebali svake sekunde ipak biti koncentrirani na cestu? 
 
Možda se vama i vašoj djeci nikada ni neće dogoditi ništa, no što ako skrivite nesreću u kojoj će stradati netko drugi, netko potpuno nedužan? 
 
Situacije koje mogu eskalirati u automobilu s djecom, ili jednim djetetom, rijetko će kada tražiti vašu intervenciju iste sekunde. Nikada neće biti problem strpjeti se samo malo dok ne nađete mjesto gdje možete stati, ukoliko se situacija dotad ne primiri. Naravno, ako se dijete baš guši, u tom ćete slučaju zaustaviti automobil i dati do znanja drugim vozačima da imate problem, no za sve ostalo vrijedi pričekati prvo ugibalište. 
 
Jer što ako rukom slučajno skrenete volanom, što ako netko ispred vas naglo zakoči, što ako..? 
Prosute grickalice, proliven sok i svađa vaše djece neće upropastiti ničiji život, ali vi i vaša nepažnja to možete. 
 
Najviše što u tom trenutku možete učiniti jest to da ih sigurno dovezete do odredišta. I pritom osigurate sigurnu vožnju za mnoge sudionike prometa. 
 
Čak i ako vozite svojom kratkom uhodanom rutom. Nikada ne znate što vam cesta može donijeti u sljedećoj sekundi. Ili što vi možete nekom drugom napraviti u istoj toj sekundi. 
 
Moramo li stoga upozoriti i na jutarnje šminkanje? 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.