Potražnja za doulama zbog Meghan Markle raste čak i u Hrvatskoj

Foto: EPA-EFE, Privatan album, 123RF

KAKO se bliži trenutak rođenja kraljevske bebe, sve su glasnija nagađanja o tome gdje će i kako roditi Meghan Markle. Spominjalo se nekoliko bolnica, ali najglasnije su špekulacije da će roditi kod kuće, uz doulu kraj sebe.

U toj odluci nije usamljena. Doule su odabrale i druge zvijezde poput Jessice Biel, Nicole Kidman i Erykah Badu, a mnogima još uvijek nije posve jasno koja je zapravo njihova uloga.

Doule nisu liječnici, ali su educirane i redovito se usavršavaju. Ženama u razdoblju prije porođaja, tijekom i nakon njega pružaju emocionalnu i fizičku podršku.

S dvije domaće doule, Jasminom Brković i Jelom Ravnjak, smo razgovarali o tome koliko je navodni odabir Meghan Markle potaknuo interes za doulama na našim prostorima, koliko se njihove usluge razlikuju u odnosu na one u Velikoj Britaniji i koliko se Hrvatice uopće često odlučuju za takav oblik podrške i pomoći.

Spominje se da se Meghan Markle odlučila za doulu, iako to nije službeno potvrđeno. Na koje načine joj doula može pomoći prije porođaja, tijekom i poslije njega?

Upravo to govori o važnosti doule (Meghan, koja ima toliku podršku oko sebe). Tijekom trudnoće doula će pomoći i ženi, ali i partneru da se zajednički pripreme za psihološki, fizički i emotivni aspekt poroda.

Doula će joj pomoći da ostane smirena i centrirana. Uz partnera, ona je njezina osoba od povjerenja koja joj drži prostor. U pripremi se prolaze vježbe disanja, tehnike olakšavanja boli i rad na strahovima. Tu smo za mamu kad god nas zatreba i u trudnoći, da odgovorimo na njezina pitanja ili je saslušamo.

Žene s kojima smo radile često kažu kako su riječi nedostatne. Prisustvo doule pri porođaju je istovremeno suptilno i intenzivno. Istovremeno smo i nježna i snažna podrška, a važnosti takve podrške pogotovo su svjesne mame koji su prvi put rađale bez doule.

Porođaj s doulom znanstveno dokazano manje boli i kraće traje, manje je intervencija i carskih rezova. 

Poslije porođaja doulina je uloga ponekad još i važnija jer mame često misle da je porođaj najveći izazov, a nakon toga otkriju da je roditeljska avantura tek započela. Poslijeporođajna doula pomaže novoj majci svojom smirenom prisutnošću i praktičnim savjetima tih turbulentnih prvih dana.

Postoje li razlike u uslugama koje pružaju doule u Hrvatskoj i svijetu, konkretno Velikoj Britaniji?

Doule u modernom smislu u Velikoj Britaniji postoje dvadesetak godina, dok se u Hrvatskoj 2010. održala prva obuka za doule, ali tek se posljednjih par godina pojavljuju profesionalne doule. 

Upoznale smo doule iz različitih dijelova svijeta i nismo primijetile veće razlike u uslugama. Podrška doule pri porođaju je gotovo univerzalna. 

Čak je i obrazovanje gotovo isto jer edukacije provode svjetske organizacije kao što je DONA International. Konkretno, mi smo prošle američke, britanske i australske edukacije, a s kolegicama iz susjednih zemalja pokrenule smo i lokalnu priču - prvu regionalnu obuku za doule.

Jedna od većih razlika je u tome što žene u Velikoj Britaniji imaju više opcija i bolje uvjete rađanja pa tako, recimo, ne moraju birati između podrške partnera ili doule na samom porođaju. 

Je li porastao u Hrvatskoj interes za doule otkako je ta tema popularna u medijima zahvaljujući kraljevskom paru?

Potražnja za doulama je definitivno u porastu budući da su žene sve osvještenije i žele preuzeti svoj porođaj u svoje ruke. Priča kraljevskog para svakako podiže zanimanje i informira javnost, ali nije presudna za nas.

Ovih dana piše se kako je u Velikoj Britaniji potražnja za kućnim porođajem gotovo udvostručila otkako je Meghanin porođaj u oku javnosti. Hrvatskoj to još nije toliko blisko i nekima se imati doulu može činiti kao princezin hir, ali to ne može biti dalje od istine. Doule nisu rezervirane samo za poznate osobe.

U našoj regiji sporije se prihvaćaju nove prakse, ali vjerujemo da idemo u istom smjeru. Nazivaju to trendom, ali doula je zapravo novo ime za tradiciju koja postoji oduvijek, da žene rađaju uz druge žene.

Ipak, imamo sve više upita, ali zbog toga ne povećavamo opseg posla. Uzimamo ograničen broj klijentica kako bismo zadržale kvalitetu svoje usluge i posvetile se svim ženama koliko im je potrebno.

Koliko se uopće žene u Hrvatskoj odlučuju za doule?

Za doulu se često odlučuju prvorotkinje, ali i žene koje su imale lošije prvo iskustvo porođaja. Puno govori što se one koje jednom imaju doulu gotovo bez iznimke ponovno odluče za to pri sljedećem porođaju.

Posljednjih je godina stotinjak žena prošlo obuku za doule, ali se tek nas nekolicina time bavi profesionalno i u punom opsegu. Trenutno nas je nešto manje od 10 doula s registriranim obrtom.

Kako reagiraju hrvatske bolnice kada žena izrazi želju da uz nju na porođaju prisustvuje doula? Postoje li bolnice s kojima imate neugodna iskustva?

Doule su u Hrvatskoj već poznate medicinskom osoblju i većina nas prihvaća jer znaju da je žena pripremljena i da je netko neprekidno uz nju. Ponekad je osoblje znalo biti suzdržano prema nama, ali nismo imale loša iskustva. Uvijek se trudimo održati ozračje smirenosti i ne miješamo se u medicinske odluke, tako da razloga za sukob nema.

Često se i ne susrećemo jer je jedan od najčešćih scenarija da smo uz mamu kod kuće u trudovima, a zatim nju i partnera dopratimo do rodilišta.

Ako žena odluči pri porođaju imati uza sebe doulu, isključuje li to partnera i obrnuto?

Uloge doule i partnera se upotpunjuju, ali ako partner ne želi biti prisutan pri porođaju, doula može sasvim preuzeti ulogu podrške.

Zapravo su partner i doula najbolja moguća kombinacija. Kada u porođaju dođemo k ženi, tatin izraz olakšanja na licu nam kaže sve. Doula porođaju pristupa samopouzdano i bez straha, a to puno znači i partnerima. Oni se zauzvrat mogu više opustiti i “biti svoji”, a da se ne opterećuju s razmišljanjem što u kojem trenutku trebaju napraviti. 

Istina je da u našim rodilištima u pratnji može biti samo jedna osoba, ali zato sa svojim klijenticama dogovorimo opciju koja im najviše odgovara. Kod kuće se nadopunjuju doula i partner, a u rađaonicu ulazi doula, partner ili se, po želji, izmjenjujemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.