Posljednja provjera: Je li dijete spremno za školu?

Foto: Instagram

ŠKOLA je jedan od najvećih prijelomnih trenutaka u životu svakog djeteta. Mnogi roditelji misle da, ako dijete pokazuje zanimanje za slova, ako ih već piše naveliko i čita pomalo, da je to znak spremnosti. To je znak, ali ne i presudan znak.
 
Njihova emocionalna spremnost na tako veliki korak, važnija je i od slova i od njihove želje da konačno postanu "veliki". Naravno, i od želje roditelja da njihovo dijete ranije krene u školu jer će time svima pokazati koliko je njihovo dijete pametno.
 
Upisi su iza nas, tko kreće, kreće za koji dan, a ako niste na čisto je li vaše dijete stvarno spremno, donosimo vam čak 10 važnih pokazatelja. Saznajte koliko ih vaše dijete ispunjava i na kojim poljima malo šteka, a na kojima je već odavno spremno.

10. Interakcija s drugom djecom

Ako se dijete voli igrati s drugom djecom, timski učiti, razgovarati, ponavljati i promatrati druge, to je super odlika kojima pokazuje da jest spremno za ozračje koje ga čeka u razredu. 

9. Samostalne odluke i odgovornost 

Ako je dijete u ovoj dobi već spremno donositi samostalne odluke o sebi, ako se ne oslanja više toliko na činjenicu da će roditelj napraviti i odlučiti sve umjesto njega, i to je super znak spremnosti. Isto tako, ako dobro prihvaćaju odgovornosti koje im dajete, ako su spremni bez negodovanja napraviti što se od njih traži, spremni su na zadaće, učenje, obaveze. 

8. Odvajanje od roditelja 

Iako su išli u vrtić, mnoga djeca pred školu osjete strah od odvajanja. To je strah koji je najčešće povezan sa strahom od nepoznatog, jer škola za njih to i jest, pa ako pokazuju taj strah, to da baš jako ne žele ići u školu, to je pokazatelj njihove nespremnosti. 
 

7. Koncentracija 

Neka djeca već u ranoj dobi pokazuju veliko zanimanje za nešto, primjerice za crtanje i tome se posvećuju s puno koncentracije. No neka djeca jednostavno nikada nisu "na jednom mjestu". Neka djeca jednostavno još uvijek ne mogu nacrtati nešto do kraja, a da u pola crtanja već ne traže neku drugu zabavu. Takvoj će se djeci biti teško koncentrirati na nastavu, a posebno će im teško padati sjedenje na jednom mjestu toliko dugo.
 
6. Zanimanje za druge 

Iako se u školi ocjenjuju individualni uspjesi jedna od značajki djece spremne za školu jest njihovo zanimanje za druge. Time pokazuju da ih zanima svijet oko njih, da shvaćaju različitost među djecom, da žele znati nešto što drugi znaju, a oni još ne. Time sebi daju veliku šansu da nauče nešto za što nisu ni znali da postoji, da se zainteresiraju za nešto što im dosad možda nikada nije okupiralo misli. 

5. Ideje 

Koncept škole nije učenje na pamet. Znanje nije jednodimenzionalno, niti se životno iskustvo može steći čitanjem knjiga. Ideje su jako važne jer njima dijete pokazuje da razmišlja, da želi, da shvaća, da se ne želi oslanjati samo na tuđa mišljenja i prihvaćati samo tuđe prijedloge. Ako niste sigurni koliko je vaše dijete trenutno "idejno nadareno" pokušajte ga svaki dan usmjeriti da samo osmisli svoje slobodno popodne. Što će više ideja imati, izvedivih ili neizvedivih, pokazat će veću spremnost za školu. 
 

4. Izvođenje sve zahtjevnijih zadataka 

Možda mislite da vaše dijete ne bi trebalo puno "raditi", no prihvaćanjem i obavljanjem sve složenijih zadataka, oni pokazuju svoju spremnost za napretkom. Jedan od boljih načina da provjerite je li vaše dijete spremno na nove zadatke, možete vidjeti u kuhinji ili kupaonici. Samostalno spravljanje jednostavnih obroka može biti njihov novi zadatak - narezati kruh, namazati kruh, zgrijati mlijeko, ili - samostalno se istuširati, obrisati, odabrati odjeću i spremiti se na spavanje bez vašeg angažmana. 

3. Borba s frustracijama 

Ovo je jako važan detalj jer ako vaše dijete nije spremno smiriti svoje vlastite frustracije, možda će se doista teško boriti sa školom, gradivom, neuspjesima. Frustracije su važan pokazatelj emocionalne nespremnosti pa ako vaše dijete ne prihvaća neuspjeh, riječ ne, ako jako često plače jer drugačije ne zna i ne može, to je jedan od znakova nespremnosti.

2. Natjecanje sa samim sobom 

Ako dijete učestalo zapinje na prvom koraku nekog zadatka i ne uspijeva krenuti dalje, što mislite kako će se nositi s lekcijama u školi? Ako dijete zaista misli ići linijom manjeg otpora (čekati u kupaoni da mu netko stavi pastu za zube na četkicu), takvo dijete neće biti spremno za školu, jer ako se samo sjetimo koliko se danas u školi traži od naše djece, velike su šanse da će dijete biti nespremno.

1. Znaju li oni uopće što trebaju? 

Za ovaj posljednji i po mnogima najvažniji znak moglo bi vam se činiti banalno ga uopće i spominjati, ali osnove su jako važne. Zna li vaše dijete kada je žedno, otići do kuhinje i napiti se vode. Zna li vaše dijete otići samo po topliju majicu ako mu je odjednom hladno? Zna li vaše dijete otići na toalet čim osjeti potrebu? 

To zaista jesu osnovne stvari, ali ne zaboravimo - oni su još uvijek mala djeca pa ako nisu spremni sami sa sobom prepoznati svoje trenutne, a važne potrebe, tada još nisu spremni otići u školu, gdje će morati sami biti odgovorni za sebe. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.