Poremećaji štitnjače sve su češća pojava kod djece, evo simptoma koji na to ukazuju

Foto: Shutterstock

ŠTITNJAČA je žlijezda koja se nalazi u prednjem dijelu vrata. Proizvodi hormone koji pomažu pri razvoju i rastu mozga kod dojenčadi, dok također imaju važnu ulogu u regulaciji metabolizma kod odraslih. Često problemi sa štitnjačom kod djece promaknu jer se simptomi mogu lako zamijeniti s drugim stanjima. Iako se većina poremećaja štitnjače javlja kod odraslih, mogu se razviti i kod male djece, donosi Times of India.

Hipotireoza i hipertireoza dvije su najčešće bolesti naše štitnjače. O hipotireozi govorimo kada je štitnjača premalo aktivna, što znači da proizvodi premalo hormona štitnjače. Stanje koje će najvjerojatnije uzrokovati ovaj poremećaj je Hashimotov tireoiditis koji je obično genetski. Liječnici kažu da je kongenitalna hipotireoza najčešći problem sa štitnjačom u novorođenčadi, a dijete također može razviti stečenu hipotireozu koja se najčešće javlja u adolescenciji.

Za razliku od hipotireoze, hipertireoza se javlja kada su štitnjače pretjerano aktivne i proizvode više hormona nego što je to osobi potrebno. Studije pokazuju kako jedno od 10 tisuća djece razvije ovo stanje, zbog čega je izuzetno rijetko.

Neki od uobičajenih simptoma hipotireoze kod djece uključuju umor i manjak energije, zatvor, suhu kožu, usporeni rast, osjećaj hladnoće, upalu mišića, odgođeni pubertet i česte modrice. S druge strane, znakovi hipertireoze podrazumijevaju probleme s koncentracijom, osjećaj vrućine ili ubrzan rad srca, povećani apetit, gubitak težine, probleme sa spavanjem, tremor dlanova, slabost mišića i proljev.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.