Popularna djeca u školi često su agresivna, prema istraživanju

Foto: Unsplash

ŠKOLA bi trebala biti mjesto učenja, rasta i razvoja, ali ponekad je poprište i nekih drugih događanja, dobrih i loših. Mjesto je za stjecanje društvenih iskustava, ali i formiranje klanova, uglavnom uočljivih na školskom dvorištu. Ti klanovi dolaze u svim oblicima i obično su podijeljeni prema dječjim vještinama ili interesima.

Djecu koja su akademski nastrojena može se smatrati štreberima, a onu koja se bave sportom sportašima. Jedna od skupina su i popularna djeca. To su uglavnom ona djeca za koju svi znaju jer djeluju najzanimljivija, najistaknutija i/ili najdominantnija.

Međutim, provode se studije na djeci koja imaju takav status u svojoj okolini, jer stručnjaci nastoje saznati što tu djecu čini tako interesantnom i utjecajnom u društvu. Stoga je novo istraživanje, koje je provelo Sveučilište Florida Atlantic, otkrilo da djeca koja se smatraju popularnom također imaju veću vjerojatnost da će biti agresivna i da će ometati nastavu. 

Otkrili su da nije popularnost ono što djecu čini agresivnima, već da vrijedi obrnuto

Otkriveno je da su agresivnija i neposlušnija djeca češće završavala u skupini popularne djece u krugu svojih vršnjaka. Važno je zapamtiti da biti popularan u ovim okvirima ne znači i imati puno prijatelja. Djeca koju se proučavalo u spomenutoj studiji bila su popularna tako da su ih svi poznavali, ali to nije značilo i da su im svi htjeli biti prijatelji.

Studija je također otkrila da većina djece teži tome da budu popularna, a razlog tome vjerojatno leži u činjenici da se popularnost smatra glavnim statusnim simbolom u školskoj dobi.

Istraživači su, nakon svojih saznanja, poželjeli razjasniti da ometanje nastave, agresivnost i razvoj statusa popularnosti nije zdrav način za poboljšanje društvenog položaja, ali djeca ga (u svom stadiju razvoja) vide kao najlakši način koji često djeluje. Istraživači stoga potiču roditelje i odgajatelje na rad s djecom i promicanje dijaloga o štetnosti takvog ponašanja, prema pisanju stranice moms.com.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.