Pitka voda s fluoridom nema utjecaja na razvoj djetetovog mozga, kaže nova studija

Foto: Shutterstock

NOVA studija otkrila je da voda s fluoridom ne šteti ranom razvoju djetetovog mozga. Istraživači sa Sveučilišta u Queenslandu promatrali su podatke 2682 australske djece u dobi od pet do 10 godina. Pratili su ih sedam godina i analizirali rani razvoj mozga djece koja su konzumirala fluoriranu vodu i one koja nisu.

"Otkrili smo da su emocionalni i bihevioralni razvoj te funkcije kao što su pamćenje i samokontrola kod djece koja su konzumirala fluoriranu vodu bili ekvivalentni onima kod djece koja nisu bila izložena fluoriranoj vodi", rekao je profesor Loc Do sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Queenslandu.

Drugim riječima, nije bilo razlike u razvoju i funkcijama mozga kod djece koja su pila fluoriranu vodu u usporedbi s djecom koja je nisu pila.

Prema Američkoj stomatološkoj udruzi, studije su pokazale da fluorirana voda može smanjiti karijes kod djece za čak 60 posto. 

"Mala, ali glasna skupina ljudi tvrdi da fluoridacija vode može imati negativne učinke na neurorazvoj, osobito kod male djece. Naš rezultat važna je poruka jer je fluorid iznimno učinkovit u sprječavanju karijesa, a njegova upotreba u vodi i pasti za zube pripisuje se značajnim poboljšanjima u dječjem dentalnom zdravlju", dodao je dr. Do.

Karijes je vrlo čest među djecom. Prema statistikama, gotovo polovica djece u dobi od 2 do 11 godina ima karijes. U Australiji ga ima 41.7 posto djece u dobi od 5 do 10 godina, kao i 23.5 posto djece u dobi od 6 do 14 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.