Pet jasnih znakova toksične veze, prema terapeutkinji

Foto: Pexels

Toksične veze mogu se manifestirati u romantičnim i platonskim odnosima. U romantičnim vezama toksičnost može uključivati manipulaciju, kontrolu, emocionalno zlostavljanje, pa čak i fizičko zlostavljanje. U platonskim vezama toksična dinamika također može uključivati manipulaciju, ali i ogovaranje i izdaju.

Ipak, mnogi ljudi, posebno oni koji su odrasli u disfunkcionalnim ili nasilnim obiteljima, teško prepoznaju osobine koje se mogu smatrati toksičnima, tvrdi terapeutkinja Kaytee Gillis. Stoga je izdvojila nekoliko znakova koji mogu ukazivati na toksičan odnos, koji može, ali ne mora isključivo biti romantičan.

  1. Nasilna ponašanja: "Iako nisu svi toksični odnosi nasilni, svi nasilni odnosi su toksični. Ova vrsta veze uključuje da jedan partner ispoljava moć i kontrolu nad drugim fizičkim, emocionalnim ili verbalnim zlostavljanjem", objasnila je terapeutkinja za Psychology Today.
  2. Narcisoidni elementi: U narcisoidnoj vezi jedan ili više partnera pokazuju osobine narcisoidnog poremećaja osobnosti, poput nedostatka empatije ili pretjerane potrebe za divljenjem, ističe Gillis.
  3. Manipulativne taktike: "Primjer korištenja manipulativnih taktika bi mogao biti partner koji širi glasine o svojoj drugoj osobi kako bi je izolirao od prijatelja i obitelji", objašnjava terapeutkinja. Ova vrsta veze javlja se kada jedan partner isključivo daje prioritet svojim potrebama, željama ili ambicijama.
  4. Kontrolirajuće ponašanje: U kontrolirajućem odnosu, jedan partner dominira drugim na različite načine, kao što je ograničavanje slobode, nadziranje aktivnosti ili diktiranje njegovog ponašanja, kaže Gillis.
  5. Pokazivanje nepoštovanja: Terapeutkinja upozorava da odnosi bez poštovanja uključuju redovito zanemarivanje međusobnih granica, osjećaja ili autonomije jednog ili oba partnera.

"Ako se nađete u vezi ili prijateljstvu u kojem se događa nešto toksično, prvo što trebate učiniti jest pokušati razgovarati s osobom. Ako postoji nespremnost za promjenu ponašanja, tada se nezdravo ponašanje može pretvoriti u toksičnu dinamiku. Ako osoba ne želi ili nije sposobna za samorefleksiju i promjenu, možda je vrijeme da preispitate odnos", zaključila je Gillis.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.