Ovo su znakovi koji pokazuju da vaše dijete više ne treba spavati po danu

Foto: Shutterstock

PREMA primalji i medicinskoj sestri Jane Barry, postoje tri jasna znaka da je vaše dijete spremno prestati spavati tijekom dana.

Vrijeme je za drijemanje, ali vaše je dijete potpuno budno i aktivno

Jane kaže da, kad dijete prestane trljati oči u vrijeme dnevnog odmora, to je jedan od prvih znakova. "Ako se vaše dijete čini svježe i budno kad bi inače drijemalo, slijedite taj znak. Važno je i dalje pripaziti na znakove sna. Nekim danima možda će mu ipak trebati malo tišine i odmora", rekla je.

Vrijeme za spavanje mnogo je kasnije od uobičajenog

Općeprihvaćena je istina da svaki roditelj voli period dnevnog odmora svog djeteta, stoga će nastojati produljiti taj period što više. Ipak, ako dijete s vremenom pomakne večernje spavanje sa 7 prema 10 ili 11 sati, to bi mogao biti znak da mu je onaj popodnevni odmor bio suvišan.

Slučajno ste propustili popodnevni san, a dijete nije imalo ispade do kraja dana

Vaše se dijete tako dobro ponašalo na dječjoj zabavi ili u supermarketu da niste odmah ni primijetili da taj dan nije spavalo. Pripremate se za neizbježnu nervozu kasnije popodne ili predvečer, ali ona ne stiže. 

Iznimke od pravila

Kao što znamo, svako dijete je drugačije pa postoji nekoliko izuzetaka od ovog trojnog pravila.

Ranoranioci

Prema riječima Jane Barry, djeca koja propuštaju dnevni odmor uvečer odlaze na spavanje nešto ranije. "Ovo je također slučaj ako imate dijete koje se budi jako rano ujutro, npr. u 3:30 ili 4 ujutro. To je znak da mu zapravo treba barem jedan dnevni san."

Brzi rast i promjena rutine

Svako razdoblje rasta ili promjene rutine može izbaciti teoriju o ukidanju dnevnog odmora iz tračnica, stoga Jane savjetuje da budete fleksibilni i spremni prilagoditi se potrebama djeteta.

Vrijeme za mir i tišinu

Sva djeca mogu imati koristi od toga da provedu dio dana u miru i tišini, kako kaže Jane. Dakle, čak i ako vaše dijete više ne drijema po danu, nemojte zanemariti prednosti koje mu može donijeti sat vremena mira u sobi, čitajući knjigu ili se tiho igrajući.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.