Ovo su tri razloga zbog kojih bi svaka obitelj trebala imati tajnu riječ

Foto: 123RF

U SITUACIJAMA kad stranac pokuca na vrata dok je dijete doma samo ili kad se čovjek ljubazno ponudi da ih odvede kući, ili čak kad su u neugodnom društvu, pametno je imati obiteljski kod kao sigurnosnu mjeru.

Naime, tajni obiteljski kod bi mogao spasiti vaše dijete od potencijalno opasnih situacija.

Štoviše, naučit ćete ih da ne vjeruju svakom strancu koji im se približava, a vi ćete biti mirniji kad ih pustite da sami izađu iz kuće.

Odabir pravog tajnog imena ili koda za vašu obitelj

Odabir koda je ozbiljan zadatak. To mora biti nešto što je lako zapamtiti, izgovoriti i napisati. To bi trebalo biti nešto što će svi članovi obitelji odmah prepoznati.

To može biti predmet koji se svima sviđa, smiješna riječ ili čak samo slovo. Riječ koja je prekomplicirana ili previše uobičajena dijete neće upamtiti tako lako i nažalost, neće poslužiti nikakvoj svrsi.

Popularni bloger Bert Fulks, ujedno otac troje djece, podijelio je svoju jednostavnu ideju za obiteljski kod.

Naime, usuglasio se sa svoje troje djece da će kodno slovo biti "X".

"Poslali bi mi poruku i samo napisali "X" ako ih hitno treba pokupiti ili su se osjećali nelagodno u raznim situacijama. Brzo se piše, a može čak izgledati i kao pogreška pri upisu", objasnio je.

1. Kad im se približi nepoznata osoba

Djeca mogu ovakvu šifru upotrebljavati u različitim situacijama, na primjer, kad ih iz škole želi pokupiti obiteljski prijatelj ili bilo tko drugi. 

Kao roditelj, možete obavijestiti prijatelje o tajnom kodu, i kad ga vaše dijete čuje, osjećat će se sigurno i znati da nije opasno ući u njihov automobil.

Međutim, može se dogoditi scenarij da stranac pokušava prići djetetu pretvarajući se da je obiteljski prijatelj.

Ako stranac ne zna tajni kod, dijete će shvatiti da je sve laž i pokušat će pobjeći.

2. Kad su sami doma

Postoji mogućnost da stranac pokuša navesti dijete da ga pusti u kuću, tvrdeći da je električar ili vodoinstalater. S obzirom na to da su djeca uglavnom naivna, otvorit će vrata. Da biste to izbjegli, naučite dijete da uvijek traži tajni kod od svake osobe koja pokuša ući u kuću. Ako stranac ne zna tajni kod, ne smiju otvoriti vrata ni pod koju cijenu.

3. Kad se nađu u opasnoj situaciji

Ako se iz bilo kojeg razloga djeca odvoje od vas, tajni kod ih može spasiti. Čujete li nešto glasno i poznato, privući će vašu pažnju brže nego da dijete samo viče "mama" ili "upomoć". Što brže reagirate, brže ćete spasiti dijete.

Međutim, nema potrebe plašiti djecu i uvjeriti ih da je svaka situacija sa strancem opasna. Najvažnije je podići njihovu svijest i naučiti ih da budu oprezni. Obiteljski tajni kod će pomoći djeci da se manje boje te da se spase iz potencijalno opasne situacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.