Ovo stanje u žena povećava rizik od autizma kod djece

Foto: 123rf
 
 
DJECA majki s neuravnoteženim hormonima mogu imati povećan rizik za razvoj autizma.
 
Prema novoj studiji objavljenoj u Švedskoj, sindrom policističnih jajnika, čest poremećaj koji uzrokuje povećanje jajnika s malim cistama, pogađa između 5 i 15 posto žena reproduktivne dobi .
"Otkrili smo da majčina dijagnoza policističnih jajnika povećava rizik od autizma u potomstvu za 59 posto", rekao je Kyriaki Kosidou, vodeći istraživač na odsjeku za javno zdravstvo znanosti Karolinskog Instituta.
 
Ova studija je prva koja je pronašla takvu vezu, rekli su istraživači. Iako nisu dokazali uzrok, njihova teorija je da majke koje imaju policistične jajnike proizvode prekomjerne količine androgena (višak muških hormona), koji igra važnu ulogu kod djeteta u riziku od autizma.
 
Povećanje rizika, studija navodi je veće ako je majka s policističnim jajnicima  pretila. Za one žene s policističnim jajnicima, znanstvenici vjeruju da je prerano donositi konkretne preporuke u smislu prenatalne skrbi.
 
Međutim, glavni autor studije, Renee Gardner, rekao je da "povećana svijest o ovom odnosu možda bi mogla olakšati ranije otkrivanje autizama kod djece čijim su majkama dijagnosticirani policistični jajnici."
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.