KAD su u pitanju vaši mališani, sigurno radite sve u svojoj moći kako biste im priuštili zdravu prehranu. Međutim, čak i u nekim namirnicama koje smatrate zdravima se mogu pronaći jako štetni sastojci koji mogu uzrokovati velike i ozbiljne probleme za vaše dijete.
Ovo su namirnice koje ne bi smjeli davati svojoj djeci, prenosi portal BrightSide.
1. Voćni i gazirani sokovi
Prema smjernicama Američke akademije za pedijatriju, djeca mlađa od jedne godine ne smiju piti sokove, dok se starijoj djeci mogu dopustiti, ali njihova konzumacija treba biti ograničena.
Kad se radi o gaziranim pićima, djeca ih ne bi smjela piti zbog bromiranog biljnog ulja koje sadrže, a koje može dovesti do trovanja bromom i utjecati na dječji živčani sustav, kožu i pamćenje.
Uz to, oba pića sadrže veliku količinu kalorija i šećera koji mogu uzrokovati karijes, a ne osiguravaju potrebne vitamine ili minerale.
Napravite svojoj djeci hranjivi voćni smoothie s mlijekom ili jogurtom, a cijeđeni sok možete kombinirati s mineralnom vodom i tako ponuditi domaći zdravi napitak sličan gaziranom soku.
2. Dječji jogurt
Iako je obični jogurt odličan i zdrav dodatak prehrani djeteta, dječji jogurt je potpuna suprotnost. Umjetne boje i šećer u tim jogurtima su nezdravi i uopće nisu korisni.
Mnoge boje za hranu su zabranjene, dok ostale mogu izazvati alergijske reakcije u djece ili eventualno potaknuti hiperaktivnost i slična ponašanja.
Umjesto toga, možete kupiti obični jogurt i zasladiti ga medom, ako je vaše dijete starije od godine dana. Možete koristiti i grožđice ili smrznuto voće.
3. Kokice iz mikrovalne pećnice
Kokice iz mikrovalnoj pećnici još su jedan poznat, brz i ukusan izbor za djecu.
Međutim, malo tko može biti svjestan da vrećice koje se koriste u kokicama mikrovalne mogu otpustiti opasne kemikalije. Sadrže perfluorirane kemikalije, koje se koriste i u pakiranju brze hrane, a kada se zagriju na visokoj temperaturi, emitiraju spojeve koji mogu biti štetni za dječji razvoj, a povezani su i s karcinomom.
Jednostavno napravite kokice u tavi s malo maslinovog ulja. Potrebno je samo oko 5 do 7 minuta.
4. Med
To možda zvuči iznenađujuće, ali med, općenito visoko hranjiva namirnica, može biti izuzetno opasna za malu djecu mlađu od godine dana.
Toksična bakterija sadržana u medu može uzrokovati bolest zvanu dječji botulizam koji utječe na nerazvijeni imunološki sustav djece i može dovesti do slabosti mišića i problema s disanjem.
Nakon prve godine, djeca mogu jesti med i to je zapravo jako dobro za njih. Prije navršenih godinu dana, gnječeno voće je dobra opcija kao izvor vitamina i prirodne slatkoće.
5. Hrenovke i ostalo prerađeno meso
Treba izbjegavati hot-dogove i prerađeno meso općenito. Studija koju je provelo Američko udruženje za rak pokazala je da konzumiranje 50 grama prerađenog mesa na dan povećava rizik od kolorektalnog karcinoma (raka debelog crijeva) za 18 posto.
Izvrsna alternativa su proizvodi na bazi ribe. Riba je čak i kao brza hrana mnogo zdraviji izbor od mesa. Burger s ribom ili veganski hamburger uvijek su bolja opcija.
6. Sirovo mlijeko
Nepasterizirano mlijeko može biti izuzetno opasno, pa čak i smrtonosno za djecu i odrasle.
U mnogim slučajevima sirovo mlijeko sadrži štetne bakterije, viruse i parazite poput kampilobakterioze, kriptosporidije, e. coli i salmonele.
Svojoj djeci dati redovito pasterizirano mlijeko koje se prodaje u bilo kojem supermarketu najsigurniji je izbor. Ostali mliječni proizvodi poput jogurta, dobar su izvor kalcija.
7. Čips
Čips je slani užitak za svako dijete, ali nije zdrav. U njima je puno masti, kalorija i soli, sve što djeca trebaju izbjegavati.
Previše soli može uzrokovati više problema, od hipertenzije ili visokog krvnog tlaka do bubrežnih kamenaca. Također, slana hrana može dovesti do pretilosti, jer je jednako opasna kao i slatki zalogaji.
Ako vaše dijete voli čips od krumpira lako možete napraviti svoj "čips" tako da ispečete kriške krumpira u pećnici, ili još bolje, napravite čips od batata.
8. Konzervirana hrana
Bisfenol-A je toksičan element koji se nalazi u mnogim materijalim za pakiranje poput plastike, ali u većim količinama se može otkriti u limenkama.
Ovaj opasni element može utjecati na razvoj djeteta, njegov reproduktivni sustav i mozak, a povezan je i s karcinomom.
Ako se odlučite za tjesteninu s umakom od rajčice, umjesto konzervirane rajčice, potražite onu u staklenci ili još bolje, koristite svježe sjeckanu rajčicu.