Otac osmislio kaznu koja djeluje i na najnemirniju djecu

Foto: Shutterstock

NEDAVNO istraživanje provedeno u Hong Kongu pokazalo je da gotovo polovina djece doživljava tjelesno kažnjavanje ili uvredljive komentare svojih roditelja. 49 posto djece reklo je da je pretrpjelo tjelesno kažnjavanje, njih 45 posto čulo je uvredljive komentare, dok su 68 posto roditelji grdili. 

Tjelesno kažnjavanje još uvijek se događa puno češće nego što se to misli. Psiholog i stručnjak za roditeljstvo i razvoj djeteta George Holden kaže da je uzroku tomu to što roditelji reagiraju "impulzivno ili emocionalno, a ne namjerno".

Možda je najvažnije otkriće studije koju je proveo Holden neučinkovitost fizičkog kažnjavanja kao sredstva discipliniranja. Što onda napraviti?

"Mnogi roditelji djeci kao metodu kažnjavanja oduzimaju igračke, odvajaju ih od prijatelja ili ih šalju u kut. Ali na djecu poput mene nijedna od ovih metoda nije djelovala", napisala je Rheney Williams u tekstu koji je objavio The Washington Post. 

Williams je dijagnosticiran ADHD i uvijek joj je bilo dosadno. Njezin otac to je na sreću shvatio i razvio novi oblik discipline, koji je dao trenutne rezultate i imao dugoročne pozitivne učinke. 

"Njegova metoda bila je najbolja stvar koju je mogao učiniti. Dao bi mi enciklopediju u ruke i rekao da naučim nešto o nečemu, a on bi me kasnije ispitao. Bila je to kazna u smislu da sam bila prisiljena prekinuti sve što sam radila, a također je držala moj um zaokupljenim i predstavljala tip mentalnog izazova koji mi je nedostajao", pojašnjava. 

Nije bilo lako, priznaje. U početku je znala proturječiti ocu, ali brzo je shvatila da želi odgovoriti na svako pitanje koje joj postavi o lekciji koju joj je zadao da nauči.

"To mi je pomoglo da promijenim svoje ponašanje u trenutku i tražim knjige kad god mi je dosadno. Djelovalo je. Odrasla sam i postala odvjetnica koja ima različita nasumična znanja koja mi dobro dođu dok gledam kvizove kao što je Jeopardy! Do danas je tata jedina osoba koja me može pobijediti", nastavlja.

Zato Williams savjetuje roditeljima da kaznu pokušaju ostvariti svojevrsnom igrom. Tako ćete djecu omesti i spriječiti u lošem ponašanja, a pritom im pružiti mentalnu stimulaciju kad im je dosadno i gnjave vas. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.