Oprezno s ljigavcima: Skoro polovina ispitanih je pozitivna na opasan element

Foto: 123RF

DJECA su ponovno zaluđena ljigavcima. Igračka kojom su se mnogi zabavljali devedesetih godina ponovno je u modi, ali stručnjaci pozivaju na oprez nakon alarmantnih rezultata istraživanja koje je proveo časopis Which?.

Naime, od 13 ispitanih vrsta, čak pet nije zadovoljilo sigurnosne standarde Europske unije po pitanju količine elementa bora u dječjim igračkama.

Bor se nalazi u boraksu, uobičajenom sastojku ljigavca kojem ova igračka duguje ljepljivost. Europska unija propisuje da je sigurna količina do 300 mg/kg kad je u pitanju ljigavac, odnosno do 1200 mg/kg ako govorimo o ljepilu.

Ljigavci (eng. slime) koji nisu zadovoljili ispitivanje, imali su čak tri puta više bora od dopuštene količine.

Liječnici upozoravaju da izloženost prevelikim količinama bora može uzrokovati iritaciju kože, proljev, povraćanje i grčeve, a dugoročno, kaže Europska komisija, to može utjecati na plodnost i naštetiti nerođenom djetetu.

Časopis Which? navodi da su neki ljigavci na tržištu označeni kao ljepilo pa pozivaju roditelje i skrbnike djece na poseban oprez pri kupnji. 

“Ljigavci su i ove godine na listama božićnih želja mnoge djece, ali otkrili smo da ih roditelji, ako ih kupe, možda izlažu riziku. Pozivamo proizvođače da prestanu proizvoditi štetne proizvode i počnu poštovati svoje kupce”, izjavila je Nikki Stopford uime časopisa Which?.

Neki trgovački lanci i internetske trgovine već su maknuli sporne proizvode sa svojih polica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.