Oglasili se stručnjaci vezano uz Baby Spa - to ipak baš nije zdravo za bebe!

Foto: Instagram  

DANIMA smo bili zasuti preslatkim fotkama malih beba u samo za njih skrojenom baby spa centru, kako plutaju bazenima kao maleni lopoči, sigurni sa šlaufovima oko vrata. S obzirom da je već na prvi pogled jasno da su bebe ovako sigurne od utapanja, Baby Spa (u Australiji) dobio je ogromnu reklamu. Ljudi su šerali slike i videa na sve strane i sve se činilo savršeno idilično. 

Baš pravi hedonizam za mini bebe. 

Sve dok se nisu oglasili stručnjaci Birthlight-a koji su zajedno s ekipom Swimming Teachers' Association-a(STA) zaključili da ovakvi sigurnosni pojasevi oko vrata beba nisu sigurni - ne za bebin vrat i za bebin razvoj te njihovo korištenje može imati rizične posljedice po bebu. Posebno bebe mlađe od pet mjeseci dok njihov vrat, odnosno vratni mišići, još nisu dovoljno čvrsti pa pojas može uzrokovati smetnje u fizički, ali i neurološkom razvoju. 

Prva stvar koju su svi oni zamijetili jest da bebe, iako bi po nama velikima trebale uživati u ugodi "banjanja" - baš i ne uživaju toliko, prvo jer su malo zbunjene, iako im je lijepo, a drugo, jer su ovakvim samostalnim plivanjem izgubile kontakt s mamom, tatom, bliskom osobom. A pojas im ne dozvoljava da se okreću i gledaju u smjeru osobe koju traže. Pa ne mogu baš sto posto uživati. 

<<<Bebice je tako lako naučiti plivati - što su manji to je lakše<<<

Druga stvar je ona još važnija, fizičke naravi, jer ako beba stoji vertikalno u vodi, a glavu u mu podignutoj poziciji relativno čvrsto nosi pojas, to stvarno nije prirodan položaj za bebu. Za nikoga, a za bebe posebno. U ovom slučaju pojas podržava vrat na nepravilan način, glava i kralješci nisu u pravilnom položaju, a znate i same da su upravo te vratne funkcije, čvrstoća mišića i ligamenata koji se tek razvijaju, najvažniji upravo u ovoj fazi bebinog života. 

Zato je jako važno da roditelji to razumiju pa ako se ipak odluče na ovakvu vrstu uživanja u vodi, neka to ipak rade s oprezom i sigurno ne često i dugo.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.