Od stare legende do modernog samoljublja! Sretan vam Dan zaljubljenih!

Foto: 123rf

VALENTINOVO JE kao i mnogi drugi blagdani postao utrka za zaradom i dokazivanjem u kojoj čini se ne sudjeluju samo oni koji smatraju da bi se ljubav trebala slaviti svaki dan - a ne samo danas. Međutim, čak ni takvi ponekad ne mogu odoljeti da u trgovini usput kupe i neki desert sa srcem, neki mali znak pažnje jer eto, neće biti na odmet podijeliti s parterom malu bombonijeru, čokoladicu ili nešto treće. Jer hajdemo realno, uđite ovih dana u trgovinu i probajte ne primijetiti sva ta srca koja nas gađaju gdje se okrenemo - teško je, iako naravno ne i nemoguće. Jer ako ćemo se baš zainatiti i ignorirati konzumersku svrhu ovog dana najjednostavnije ćemo, kao svaki drugi dan, poljubiti svog partnera i izraziti mu ljubav. Ili jednostavno izraditi vlastitu čestitku. 
 
Ako niste znali, Valentinovo je blagdan za koji se diljem svijeta pošalje više od milijardu čestitki, tek nešto manje nego za Božić, na ovaj se dan kupuje i najviše cvijeća, nešto više nego na Majčin dan, a jedna od najvećih zanimljivosti je i ta da djevojke u Americi čak niti ne trebaju biti zaljubljene da bi na ovaj dan dobile čestitku. One ih naime šalju same sebi. Taj smo podatak pronašli na Wikipediji, tražeći jedinstvenu istinu u porijeklu ovog blagdana i začudili se podatku da čak 15 posto mladih Amerikanki doista same sebi šalju čestitku. Koji je glavni razlog, to vjerojatno znaju samo one, a jedan od razloga možda je činjenica da silno teže ljubavi koju nažalost do ovog zaljubljenog dana nisu uspjele pronaći. 
 
I ne možemo se stoga ne upitati, zar je toliko važno na ovaj dan imati nekoga uz sebe, nekoga koga ćete danas službeno zvati svojim, iako znate da ni od te ljubavi već sutra možda neće biti više ništa? Što više reći na modernu ljubav? 
 
A ako vas je ikada zanimalo koja je legenda o Svetom Valentinu prava, i od kud uopće stiže ta zaljubljena fora, moramo reći da smo i još uvijek prilično zbunjeni. Kako to obično biva s povijesnim pričama, prava istina sigurno je tu negdje skrivena iza nekoliko različitih legendi, no skloni smo vjerovati da je ta legenda nešto slično ovoj priči. 
 
Sveti Valentin bio je prvi biskup talijanskog grada Terni u Umbriji, koji je tu titulu stekao u dobi od samo 22 godine. Mučeničku smrt pretrpio je u dobi od 63 godine te je pokopan na mjestu gdje je u IV. stoljeću podignuta crkva, a početkom 17. stoljeća sazidana i katedrala u kojoj se i dans čuva svečevo tijelo. 
 
Legenda kaže da je Sveti Valentin svoje posljednje godine proveo u zatvoru gdje su ga utamničili po naređenju cara Klaudija Gotskog jer je potajno vjenčavao zaljubljene parove - vojnike za koje se smatralo kako ne bi smjeli imati žene jer tako nisu mogli biti dovoljno čvrsti u borbama. 
 
Pobožna legenda kaže da je Valentin i nakon utamničenja nastavio štovati ljubav te je za vrijeme svoga zatvora pomogao zapovjednikovoj kćeri da pokloni svoje srce rimskom legionaru te joj je, dok su ga sprovodili na giljotinu ostavio „karticu“: „Od tvoga Valentina“.
 
S obzirom da su ga svecem prozvali tek nakon njegove smrti, tako se Dan zaljubljenih poklopio s proslavom nekadašnje rimske svetkovine Luperkalija, kada se u doba prije uspostave kršćanstva u Rimu slavio dobar urod, odnosno Dan plodnosti (cvijeća i proljeća). Legenda kaže i kako je sveti Valentin bio ljubitelj mirisnog cvijeća, posebno ruža koje je za svog života poklanjao zaručnicima i tako im poželio sreću u braku te je od tud i stigla simbolika poklanjanja cvijeća među zaljubljenim parovima. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.