Od kud nekome pravo govoriti ti kako da živiš?

Foto: Index

SIGURNA sam da ste se ne jednom, našle u situaciji da vam netko soli pamet i prosipa vlastite mudrolije o tome kako biste trebale posložiti i živjeti svoj život. Naravno da to uvijek netko zna puno bolje od vas samih. Taj netko uvijek ima dobronamjerne i dubokoumne savjete, a da ih nitko te savjete nije niti tražio.

Uvijek su me fascinirale osobe koje su si uzimale za pravo govoriti nekome kako da živi svoj život. Kao da su neki životni guru,  pa su pobrale svu pamet svijeta, i sad će tebe naučiti ono što ti nisi znala, jer eto, jadna si i neuka i nisi se nikada uhvatila u koštac sa životnim problemima. To su neke tvoje „prijateljice“ s kojima sjediš na kavi i prepričavaš razno, razne dogodovštine, i što god ti rekla ili napravila, one te uvijek poklope sa „dobrom“ namjerom kako si ipak trebala drugačije postupiti. Jer, da su one na tvom mjestu, one bi to drugačije napravile. Ali eto, ti to ne znaš, pa će te  one podučiti.  Kosa vam se diže na glavi od takvih „prijateljica“ ili kolegica na poslu. Svejedno o kome je riječ, ali s vremenom jednostavno skužiš da su to osobe koje nikako nisu mogle staviti u red svoj život, pa onda imaju potrebu  stavljati tvoj.  

Želiš promijeniti radno mjesto,  došlo je do zasićenja, težiš nečem novom,  odlučila si  živjeti svoj san i napokon radiš taj prvi korak.  Ali ne, te  osobe imaju za tebe drugačiji plan. Ti po njima živiš u oblacima, to su gluposti što ti želiš napokon živjeti život kakav si sanjala. Jer, to kao postoji samo u filmovima, ostvarenje životnih snova.  Pa spusti se malo na zemlju i radi tu gdje radiš,  koliko ljudi nema uopće posla, a ti se bahatiš da bi nešto novo i drugačije. Ismijavaju tvoju ideju za traženjem vlastite sreće.  Zašto? Zato jer je same nemaju. Zato jer je one nisu ostvarile na tom polju, jer nisu zadovoljne i posao ih ne ispunjava. Pa zašto bi onda ti bila sretna? Koče te, ne iz dobronamjernih fora, već iz straha da bi ti zaista mogla živjeti život kakav si oduvijek  priželjkivala, a one će te morati gledati tako sretnu i zadovoljnu.

Ljubavne veze toliko puta znaju biti bolna točka,  i stoga nemojte  dopuštati vašoj okolini da odlučuje što je najbolje za vas  i vašu vezu.  Nije važno što oni misle, jer oni nisu u vašoj koži i ne znaju vaše prave osjećaje i koliko vaše srce izgara za određenim ljudima. Živite svoj život na svoj način i nemojte dopustiti da vam netko truje vezu na način „ ja to nikada ne bih da sam na tvom mjestu“. Upravo u tome i jest stvar, ta osoba nije na vašem mjestu.  Od kud nekome pravo govoriti ti da ga ostaviš, ili da je glup, ili da nije za tebe? Od kud?  Nismo svi isti, ne zanimaju nas isti kriteriji. Ne želimo svi iste stvari, ne želimo svi živjeti život na isti način, ne želimo svi voljeti i biti voljeni na isti način.  Dušobrižnici vode više tuđe živote nego svoje, ljubav je kod njih davno umrla, ne postoji, i zato jednostavno ne vole i ne žele vidjeti u svojoj blizini nekoga tko je sretan i zaljubljen, kome lice sjaji od sreće jer je za ruku drži osoba koju voli.  E, tu je taj najveći problem. To je taj trn koji nekoga bode,  tvoja ispunjenost i zadovoljstvo u ljubavi.

Imate svoj modni izričaj, i čvrsto ga se držite, ne želite izgledati kao klonovi, već time dajete završni pečat tko ste i što ste.  Najlakše je kupiti elegantnu odjeću, ali stvar je u tome da je treba znati nositi. A zna je nositi samo onaj koji u sebi posjeduje strast za njom, zato zaboravite  što i kako drugi želi da izgledate. Budite svoje,  a to ne znači da morate biti savršene. Upravo suprotno, čar je u tome da budete SAVRŠENO NESAVRŠENE.

Savršenstvo nije zanimljivo, dosadno je.  Čovjek se najčešće zaljubi baš u nečiju manu, nešto što iskače od savršenih linija,  u ono što mu daje poseban štih . Tako da, ne slušajte druge kada vam govore kako ta otkačena frizura ili haljina nikako nije za tebe. Možda nije za njih, ali to ne znači da nije za tebe.  Ti se u njoj osjećaj savršeno, kao da se stopila sa tvojom osobnošću. Znači, to si upravo Ti. Ako one nemaju hrabrosti nositi te stvari, nemaju ti pravo ni nabijati na nos da u tome izgledaš kao klaun.

Biraj prijatelje po vlastitoj želji, a ne po tome što netko misli u koje bi se društvo najbolje uklopila. S nekim ljudima te povezuju posebne, nevidljive niti, i samo se s njima  osjećaš ugodno i sigurno. I samo s njima možeš pričati o svemu što ti padne na pamet bez bojazni da moraš birati svaku riječ da ne bi nekoga povrijedila. To su tvoje osobe, to su one duše koje trebaš čuvati.  A ove druge, koje guraju nos svugdje, svima sole pamet kako i na koji način živjeti život,  zatvori im vrata.  E da, i prozore.  

Nikada nemoj dopustiti drugima da biraju umjesto tebe.  Tvoj život je tvoj izbor i nikome ništa ne duguješ. Ne moraš živjeti po ničijoj špranci, budi svoja, uvijek svoja. I samo ćeš onda i jedino onda biti sretna i zadovoljna.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.