Nutricionistica otkriva koje 3 namirnice nikada ne bismo smjeli davati maloj djeci

Foto: Pexels

NOVO istraživanje došlo je do zaključka kako je prehrana britanske djece jedna od najgorih na svijetu. Istraživači sa Sveučilišta Sao Paolo u Brazilu usporedili su prehranu više od 66 tisuća djece i otkrili da je prehrana britanske djece najgore rangirana u usporedbi sa sedam drugih zemalja, uključujući SAD, Australiju, Brazil i Meksiko.

Ultraprerađena hrana činila je 61 posto energetskog unosa za djecu u dobi od dvije do pet godina u Ujedinjenom Kraljevstvu, kažu istraživači. Odgovarajući na ova otkrića, registrirana nutricionistica Rhiannon Lambert podijelila je neke namirnice koje bi roditelji trebali izbjegavati u prehrani svoje djece. U razgovoru za The Sun spomenula je nekoliko namirnica na koje bi roditelji trebali obratiti pozornost ako su im djeca mlađa od pet godina.

Namirnice za koje smatra da bismo trebali izbjegavati davati maloj djeci jesu:

  • med
  • sušeno voće
  • nepasterizirani sirevi.

Kako objašnjava, med je namirnica koja može biti toksična za djecu mlađu od godine dana. Također je veliki izvor šećera koji može uzrokovati karijes kod beba ako se konzumira često. Kada je riječ o sušenom voću, nutricionistica naglašava da djeca mlađa od pet godina ne bi trebala jesti suho voće, poput grožđica ili suhih marelica, osim ako se jede kao dio obroka. Naime, također je puno šećera koji dovodi do razvoja karijesa.

Od nepasteriziranih vrsta sireva vašem djetetu može biti jako loše, rekla je Lambert, jer postoji opasnost od prenošenja bakterije listerije.

"Zato je važno da se to izbjegava. Obavezno provjerite etikete na sirevima kako biste bili sigurni da su napravljeni od pasteriziranog mlijeka'', upozorava nutricionistica i dodaje kako je djeci mlađoj od dvije godine potrebno puno energije iz masti, pa se preporučuju punomasne opcije hrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.