Naučite djecu što poduzeti ako se izgube slijedeći ove savjete

Foto: Unsplash

SVIJET je odahnuo otkad se proširila vijest o pronalasku četverogodišnje djevojčice Cleo Smith, koja je prije 18 dana nestala na zapadu Australije. Dijete je pronađeno živo i zdravo u zaključanoj kući i konačno vraćeno svojoj obitelji.

Svaki roditelj ponekad razmišlja o takvom scenariju. Što ako se dijete izgubi, a vi ne možete pronaći jedno drugo? Međutim, možete naučiti svoju djecu što im je činiti ako se izgube, tako da su vaše šanse da se sigurno i bez nezgoda pronađu veće.

Što roditelji mogu učiniti

Postoji nekoliko stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi se pripremili za ovu situaciju.

Pričajte o tome

Roditelji bi trebali početi s pripremanjem svoje djece na mogućnost da se izgube. Ovo ne bi trebala biti rasprava koja će vašoj djeci utjerati strah u kosti. Umjesto toga, pristupite temi pozitivno i smireno. 

Možete početi tako što ćete im dati do znanja da je na mjestima s puno ljudi moguće odvojiti se jedni od drugih. Uvjerite ih da ćete sigurno biti u blizini, ali da bi bilo dobro da i vi i oni znate i razumijete što vam je činiti kako biste se lakše pronašli.

Naučite svoju djecu vaše puno ime

Čim ga mogu zapamtiti, naučite svoju djecu vaše ime. Ne mama ili tata, već ime i prezime. U prepunoj trgovini možda nećete moći prepoznati tko vas zove ako mnoga djeca viču za svojim tatama i mamama.

Ušijte im na odjeću ili dajte svojoj djeci neki oblik identifikacije

Ušijte svoje ime i svoj kontakt broj u odjeću svoje djece ili upišite u njihove cipele. Također možete kupiti ID narukvicu na kojoj je naveden vaš broj. To će im pomoći u slučaju da se ne mogu sjetiti vašeg telefonskog broja ili ako ne mogu sami komunicirati.

Izradite sigurnosni plan

Kad god izađete, razgovarajte o tome kakav će biti sigurnosni plan. Primjerice, ako idete u trgovinu, svojoj djeci možete reći da, ako vas ne mogu pronaći, trebaju otići do blagajne broj 1.

Ako vaša djeca izlaze s drugom odraslom osobom, na primjer na izlet s prijateljima ili čak na školsku ekskurziju, recite im da pitaju nadležnu odraslu osobu kakav će biti sigurnosni plan.

Igranje uloga

Vježbajte igranje uloga sa svojom djecom. Pretvarajte se da su izgubljeni. Uključite druge odrasle ili neka djeca igraju različite uloge kako biste istražili različite situacije. Djeca puno bolje uče pomoću igranja uloga nego ako se od njih traži da se jednostavno prisjete što bi trebali učiniti.

5 sigurnosnih koraka za djecu

Naučite svoju djecu ovih 5 sigurnosnih koraka. Trebali bi ih slijediti ako se ikad izgube.

Stani

Recite svojoj djeci da kada shvate da su izgubljeni, trebaju prestati s tim što rade. Ne bi se trebali nastaviti igrati, hodati ili što god radili sve dok vas opet ne pronađu.

Pronađite sigurno mjesto u blizini

Zamolite svoju djecu da pogledaju oko sebe i vide stoje li na sigurnom mjestu. Sigurna mjesta su ona koja nisu previše prometna, u blizini opasnih strojeva, velikih vodenih površina ili nestabilnih područja. 

Drugim riječima, zamolite svoju djecu da se pobrinu da ne stoje na mjestu gdje bi se mogla dogoditi nesreća.

Vičite mamino ili tatino ime

Kada su na sigurnom mjestu, zamolite ih da pogledaju okolo. Ponekad ste možda bliži nego što misle da jeste i mogli su vas samo privremeno izgubiti iz vida.

Ako vaša djeca imaju mobitele, mogu vas nazvati da vam kažu da su se izgubili. Međutim, ponekad mobilni signali ne prolaze, telefoni se izgube ili ne rade. U slučaju male djece, ona možda ne posjeduju mobitel niti znaju kako upravljati njim.

Recite svojoj djeci da bi trebali glasno dozivati vaše ime. Recite im da je u redu glasno izvikivati ​​vaše ime čak i ako se osjećaju neugodno ili ako su na mjestu poput knjižnice.

Izvikivati ​​svoje ime sigurnije je nego šutjeti. Većina grabežljivaca će tražiti djecu koja se mogu neprimjetno odvesti. Dijete koje viče privlači pažnju i obično će ga izbjegavati.

Potražite majku s djecom

Statistički, najsigurnija osoba kojoj se vaša djeca mogu obratiti za pomoć je druga majka s djecom. Manje je vjerojatno da će muškarci pomoći zbog straha da ih ne optuže da su grabežljivci. Dok starija djeca mogu pristupiti nekom stručnom osoblju, mlađa djeca mogu imati problema s razlikovanjem što različite uniforme znače.

Zamolite dijete da u blizini potraži majku s djecom i priđe joj. Trebali bi joj jasno i odlučno reći: "Izgubio/la sam se, možeš li mi pomoći da nazovem svoju majku, ona se zove… a ovo je njen broj."

Koristite svoj sigurnosni plan

Ako vaša djeca u blizini ne vide majku s djecom koja može pomoći, a poduzela su sve prve sigurnosne korake, onda bi trebala slijediti sigurnosni plan koji ste dogovorili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.