Medicinska sestra upozorava na 4 najveća mita o temperaturi kod djece

Foto: Shutterstock

POVIŠENA temperatura kod djece jedan je od najčešćih simptoma različitih bolesti, a uz nju često dolaze određeni mitovi u koje mnogi roditelji još uvijek vjeruju. Kako objašnjava medicinska sestra Nikki Jurcutz na svome službenom Instagram profilu Tiny Hearts Education, postoje čak četiri mita o povišenoj temperaturi kod djece koji nisu istiniti, a koje mnogi roditelji još uvijek slijepo slijede.

Svaka temperatura iznad 40 stupnjeva je opasna

Kako objašnjava Jurcutz, mnogi roditelji pogrešno misle da je svaka temperatura iznimno opasna. ''Ako vaš mališan ima visoku temperaturu, ali je inače dobro hidriran i ne pokazuje nikakve neobične simptome, to može biti sasvim normalan način na koji se njegovo tijelo bori s infekcijom'', govori.

Svaku povišenu temperaturu treba spuštati lijekovima

Jedna od najvećih grešaka koju rade roditelji kada im dijete dobije temperaturu jest da odmah daju čepiće ili sirup kako bi ju što prije spustili. Međutim, kako tvrdi Jurcutz, vrućicu je potrebno liječiti samo lijekovima na temelju simptoma. Ako vaše dijete osjeća bolove i nelagodu, dajte mu lijekove za ublažavanje bolova. Tijelo ne treba lijekove da se izbori protiv povišene temperature.

Temperatura izazvana infekcijom može dovesti do oštećenja mozga

Temperature iznad 42 stupnja mogu uzrokovati oštećenje mozga, a tijelo postiže tu temperaturu samo uz utjecaj čimbenika iz okoline kao što je ostavljanje u vrućem automobilu, a ne zbog vrućice uzrokovane infekcijom, objašnjava medicinska sestra.

Što je temperatura viša, dijete je u lošijem stanju

Iako mnogi roditelji vjeruju u ovaj mit, on zapravo nije istinit, tvrdi medicinska sestra. Naime, ona objašnjava kako su simptomi koje vaše dijete pokazuje mnogo bolji pokazatelj ozbiljnosti uzroka povišene temperature.⁠ ''Uvijek pratite stanje svog djeteta, a ne samo broj na toplomjeru'', dodaje Jurcutz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.