Kraći san početkom života povećava rizik od pretilosti

Foto: WeHeartIt

MALA djeca koja spavaju manje od deset sati dnevno jedu više od djece koja spavaju najmanje 13 sati dnevno, pokazalo je istraživanje koje je proveo University College London (UCL), iz čega proizlazi da su izgledi za razvoj pretilosti veći kod djece koja premalo spavaju.

Znanstvenici su pratili 1.300 britanskih obitelji s djecom te proučavali navike spavanja djece stare 16 mjeseci i njihovu prehranu u dobi od 21 mjeseca.

Utvrdili su da su djeca koja nisu dovoljno spavala unosila deset posto više kalorija od one koja su dovoljno spavala. Također su uočili da unošenje dodatnih kalorija takvu djecu izlaže riziku pretilosti. Razlog zbog kojeg djeca koja manje spavaju jedu više hrane nije jasan, no znanstvenici sugeriraju da ima veze s hormonalnim reguliranjem apetita i da kraće spavanje utječe na te procese.

Kraći san početkom života povećava rizik od pretilosti

"Znamo da kraći san početkom života povećava rizik od pretilosti pa smo htjeli utvrditi unose li djeca koja kraće spavaju više kalorija", kaže voditeljica istraživanja Abi Fisher iz UCL-a.

"Ranija istraživanja pokazala su da manje sna kod odraslih i starije djece dovodi do unosa veće količine hrane, no u ranom djetinjstvu roditelji su ti koji određuju koliko hrane njihova djeca jedu pa se nije moglo unaprijed pretpostavljati da će se kod male djece pojaviti isti obrasci."

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu International Journal of Obesity.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.