Kosu im operite jednom do dva puta mjesečno

Foto: Pinterest 

DRAGE mame jeste li znale da čestim pranjem kose vašem djetetu činite mnogo više štete nego koristi? Djetetu čiji organizam još uvijek ne luči hormone kao starijim osobama (počevši od puberteta) kosa niti smrdi, niti se masti, a čak i ako se dijete pojačano znoji nema potrebe za svakodnevnim pranjem. Čak štoviše, kažu frizeri!
 
I nas su mame učile da se kosa brzo masti zbog čega ju moramo redovno prati i njegovati kako bi izgledale lijepo i uredno. Pa smo onda uz učestalo pranje krenule s brojnim preparatima, lakovima, gelovima, voskovima pa je kosa već za pola dana postala grozna te smo ju morali oprati. Danas, pa sutra opet. No, kako kažu frizeri ukoliko se vlasište glave prečesto pere neminovno dolazi do pojačanog lučenja sebuma, a prekomjerno lučenje sebuma glavni je uzrok masne kose. Sebum je masna supstanca koja se nalazi u lojnim žlijezdama korijena kose. Čestim pranjem kose, odnosno vlasišta sebum koji štiti korijen kose počinje se "buniti" i kreće s pojačanom proizvodnjom pa se tako krug pojačanog lučenja i sustavnog ispiranja zavrti kao centrifuga i kosa se sve više i više masti unatoč sve češćem pranju. Zato frizeri lude na rečenice tipa, svaki dan ju perem, a ona je i dalje stalno masna. 
 
Stanite stoga tome na kraj i dan po dan produžite vrijeme za pranje kose, jer kako savjetuju frizeri, nijedna kosa kakve god kvalitete bila ne treba se prati više od jednom tjedno, a djeci i puno rjeđe od toga. 
 
I tako se vraćamo našoj djeci koja, budimo realni, baš nisu zaljubljeni u ideju svakodnevnog pranja kose, no mame najčešće inzistiraju bez odstupanja. 
 
Pojasnimo stoga još nešto - kako često ispiranje vlasišta potiče prirodnu proizvodnju sebuma, tako rijetko pranje kose izaziva posve suprotan efekt - sloj koji se stvara na vlasištu ukoliko ono nije tretirano ničime (vodom i šamponom) "zatvara" lojne žlijezde i daje im signal da smanje proizvodnju masnih supstanci. Samim time kosa se nakon nekog vremena prirodno prestane mastiti jer ju nitko "ne tjera" na to. Zato dječja kosa uopće ne treba redovno pranje jer kako smo već istaknuli - dječja kosa nema specifičan miris kao kod nas odraslih, ne masti se kao nama velikima, znoj također brže zatvara žlijezde i pore iz kojih izlazi sebum pa se za male glave preporučuje jedno do dva pranja mjesečno! Da, mjesečno!
 
Jer ukoliko dijete ne boravi u primjerice zadimljenim prostorijama (a za pretpostaviti je da tamo ne borave), ukoliko se nije zalilo varivom od luka, temperama i slično, tada doista nema potrebe da im se kosa pere tako često koliko se ustvari pere. Jer mame vole da njihova djeca mirišu, i što, ionako im kosu peru blagim šamponima.  No to su također samo marketinške priče, kažu frizeri jer i blagi šampon ima isti učinak na kosu - ispire njen prirodan zaštitni sloj! 
 
I ono što je još važnije, i mora biti snažna poruka majkama kojima je najvažnija mirisna kosa njihovog djeteta (zamislite tu muku kćerki s dugačkom kosom koja svaki drugi dan mora prolaziti torturu pranja, trljanja, sušenja, češljanja), a to je da često pranje kose u djetinjstvu vodi samo i isključivo jačem mašćenju njihove kose kada uđu u pubertet. A kada ti pubertetski hormoni polude, što oni zaduženi za lučenje svega i svačega, što oni koji djeci "pomute pamet" i bace samopouzdanje na bungee konop - tada će vam vaše dijete vjerojatno biti zahvalno ukoliko ste u djetinjstvu prevenirali njihov problem masne kose. 
 
Zato i kada je o kosi riječ - bolje je spriječiti nego liječiti - jednostavnije je i jeftinije! 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.