Foto: 123rf
HELJDA je lako probavljiva, bogata vitaminom B, također je bogatija proteinima od ostalih žitarica i treba naglasiti da ne sadržava gluten. Siromašna je masnoćama i kalorijama, a sadrži veliki izbor minerala: magnezija, bakra, fosfora kao i cinka koji pomaže očuvati imunološki sustav. Osim minerala sadrži puno više bjelančevina nego ostale žitarice i među njima izdvajamo esencijalnu aminokiselinu lizin koja sudjeluju u izgradnji bjelančevina, a ujedno je neophodna za stvaranje kolagena te na taj način pomaže očuvati normalnu strukturu kostiju.
Isprobajte heljdu u ovoj kombinaciji i sigurni smo da ćete na nju gledati drugačije.
Sastojci:
2 jabuke
250 grama suhih šljiva
100 grama grožđica
2 – 3 žlice mljevene heljde
1 litra vode
Priprema:
Jabuke oguliti , očistiti od sjemenki te narezati na kockice. Šljive malo sitnije od jabuka narezati. U posudu za kuhanje staviti narezane jabuke, šljive,heljdu i grožđice te uliti vodu. Promiješati da se heljda rastopi, pazeći da ne ostanu grudice. Staviti kuhati na laganu vatru i uz povremeno miješanje kuhati 20-tak minuta. Po želji dodajte malo cimeta.
Dobar tek!