Koliko dugo je najbolje čekati do drugog djeteta?

Foto: Instagram
 
PREMA istraživanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, gotovo trećina žena smatra kako je dobna razlika između njihove djece premalena.
 
Liječnici savjetuju kako bi majke trebale pričekati barem 18 mjeseci prije ponovnog začeća, što znači da bi dobna razlika između djece bila nešto više od 2 godine. 
 
Zašto 18 mjeseci razmaka?
 
Vrlo je važno da žena pruži dovoljno vremena vlastitom tijelu da se oporavi. Osim toga, premali razmak između dviju trudnoća često može dovesti do prijevremenog poroda, a povećan je i rizik od oštećenja ploda i kasnije može dovesti do problematičnog ponašanja kod djece.
 
Naravno, osobni razlozi također su vrlo važni. Dok neki roditelji žele da dobna razlika bude veća kako bi starije dijete povremeno moglo brinuti o mlađem, ali i kroz život biti njegov zaštitnik, drugim roditeljima je mnogo važnije da je dobna razlika što manja kako bi se djeca mogla zajedno igrati i odrastati. 
 
Razmak manji od 18 mjeseci između dviju trudnoća ne mora nužno značiti opasnost za vas, no morate biti svjesni postojanja rizika. Isto tako, kada vidite kako se nosite s odgojem jedne bebe, odlučite biste li mogli istovremeno brinuti o još jednoj bebi. Dok se sljedeće dijete rodi, ako je mala razlika između njih, starije dijete će i dalje isključivo ovisiti o vama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.