Kako procijeniti je li vaše dijete spremno za kućnog ljubimca?

Foto: Shutterstock

KUĆNI ljubimci uglavnom su pri vrhu popisa poklona koje djeca traže od svojih roditelja. Međutim, radi se o odluci koju se ne donosi olako. Postoji niz aspekata koje treba razmotriti.

Pokloniti kućnog ljubimca djetetu može biti izvrsna ideja. Mališani najčešće žele pse ili mačke, a u njima mogu pronaći najbolje prijatelje za igru, šetnju i maženje. Ipak, treba uzeti u obzir i ogromnu razinu odgovornosti koju iziskuje briga o kućnom ljubimcu jer se ne radi o igrački, nego o biću koje treba pažnju i ljubav.

Prije kupnje kućnog ljubimca ili njegovog udomljavanja analizirajte prednosti i nedostatke kako biste donijeli najbolju odluku.

Kućni ljubimac zahtijeva vrijeme i pažnju

Jedna od prvih stvari koje morate uzeti u obzir je da to biće iziskuje njegu, vrijeme i pažnju. Ova odgovornost ne bi trebala pasti samo na djecu već bi se ljubimcem trebali baviti i odrasli. Jasno je da djeca nemaju vještine ni potrebnu zrelost da se sama brinu o njemu (iako možda misle da imaju).

Kakvog ljubimca pokloniti?

Djeca obično biraju između pasa i mačaka, ali ponekad žele hrčka, zeca, ribicu, kornjaču ili pticu.

Kad su u pitanju psi, najbolje opcije za obitelji s djecom su labradori, retriveri, bigli, bernardinci, šnauceri i škotski ovčari. Ako vaša djeca više vole mačke, najdruštvenije su Maine Coon, perzijske, turske angore, sijamske i himalajske.

U kojoj dobi su djeca spremna za kućnog ljubimca?

Dob djeteta je vrlo važan faktor u odluci. Za psa ili mačku dijete bi moglo biti spremno u dobi od oko 6 godina, ali to je ipak jako individualno. Svakako je važno da dijete zna da se ne radi o igrački ni nečemu privremenom, nego o biću kojem su potrebne briga i ljubav.

Alergije u kućanstvu

Ako je netko alergičan na mačke, jasno je da će to utjecati na vašu odluku. Važno je da odaberete ljubimca koji neće smetati nijednom članu kućanstva.

Usvajanje novog načina života

Ako dovedete kućnog ljubimca u život svoje djece, budite spremni da će se puno toga promijeniti u dnevnoj rutini svih ukućana, zato je osobito važno da su svi jednoglasni u odluci, kako piše stranica You Are Mom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.