Kako prepoznati je li dječja agresivnost normalna?

Foto: Instagram

BIJES, ljutnja, tjeskoba, provale emocija... nisu rezervirani samo za odrasle. Djeca redovito pokazuju agresivnost, što je često uobičajeno i očekivano.

Kada nešto ne dobiju, kada nešto ne mogu napraviti ili ih netko s razlogom naljuti, djeca reagiraju agresivno. Tipična dječja agresivnost s ispadima bijesa smatra se zaista normalnom pojavom u dobi do pet godina, ali nakon toga više ne. Do pete bi godine djeca trebala već naučiti kako pokazati ljutnju, frustracije i bijes, a da njihova reakcija bude društveno prihvatljiva.

To je važan trenutak jer, kako kažu pedijatri i stručnjaci koji se bave odgojem djece, do tada bi djeca trebala razumjeti posljedice svojih djela te se početi ponašati "prihvatljivo" kako bi do odrasle dobi imala sve karakteristike lijepo odgojenog čovjeka.

Uobičajeno je da se mališani bore kada su preplavljeni emocijama, budući da tek počinju učiti rješavati svoje konflikte, a roditelji pritom moraju znati dvije stvari:

1. Nijedno dijete ne ispoljava svoje frustracije da bi vam naudilo ili vas iživciralo, rade to jer se doista osjećaju baš tako.

2. Ne možete naučiti dijete prihvatljivom ponašanju ako ne shvaćate pravi izvor njegove frustracije.

Tek kad spoznate što to doista ljuti vaše dijete, možete sjesti s njim i popričati o tome. S djetetom morate početi razgovarati već nakon prvih ispada bijesa koji se normalno javljaju u dobi od 2,3 godine.

Donosimo nekoliko oblika ponašanja koji ukazuju na to da vaše dijete ima problem s agresivnošću:

1. Viču na sve i prozivaju imenom

Verbalna agresivnost neizravna je agresija kojom se djeca zapravo brane.

2. Ne mogu kontrolirati svoje emocije


Puno djece u dobi do 5 godina još ne zna kako zaustaviti bujicu osjećaja, jer mozak djeteta još uvijek nema sposobnost samokontrole. No, ako su u odnosu na svoje vršnjake još uvijek prilično agresivni i odbijaju kontrolirati svoju ljutnju, tad se možda radi o još uvijek nedovoljno razvijenom živčanom sustavu, kojem vi kao roditelji morate početi potpomagati lekcijama o samokontroli, na licu mjesta. 

3. Teško se nose u interakciji s vršnjacima

Djeca koja se stalno upuštaju u prepirke i svađe s vama, tetama u vrtiću ili djecom s kojom se druže, pokazuju da još uvijek ne znaju kako se nositi s drugima. Zato morate znati da će takvo ponašanje druga djeca početi doživljavati kao prijetnju, čime će se zavrtjeti začarani krug koji će djetetu koje se ne zna nositi s konfliktima još više štetiti tijekom odrastanja.


4. Teško se koncentriraju


Djeca koja se ne znaju nositi s negativnim osjećajima često se ne mogu koncentrirati ni na jedan zadatak, jer djeluju impulzivno, a osjećaji ih odvlače od zadataka.

5. Ne znaju za pojam samokontrole

Ako roditelji dijete ne uče samokontroli, već ga podmićuju kako bi prestalo vrištati i ljutiti se, logično je da će ono postati još gore. 

6. Od ljutnje do udaraca

Ako je vaše dijete počelo sve češće udarati ljude i stvari oko sebe, to je znak da njegova agresivnost postaje još veća, budući da ljutnja, vrištanje i plakanje više nisu dovoljni. Kao da se na taj blaži oblik već naviknulo te mu sada treba nešto veće što će ga umiriti.

7. Promjena raspoloženja

Djeca koja se ne znaju nositi s osjećajima čak će i za vrijeme dobrog raspoloženja često postati razdražljiva, a sve zbog nedostatka adekvatne kontrole emocija. Takva se djeca vrlo lako uzbude i oduševe, ali ih isto tako samo jedan "krivi pogled" može nagnati na mrgođenje i bezrazložnu ljutnju.

8. Obuzima ih depresija


Kad se ne znaju nositi s navalom osjećaja, a već dobrano primjećuju da ih se u takvom ljutom izdanju izolira, znajte da će ih njihov vlastiti strah zbog svega toga voditi depresiji, kojoj morate stati na kraj što je prije moguće.  

Ako vaše dijete "odgovara" na većinu ovih situacija, a mlađe je od pet godina, znajte da je pravo vrijeme da okrenete ploču u svom odgoju i posvetite se njegovim osjećajima. Dajte mu lekciju kako kontrolirati agresiju, podučavajte ga da njegova agresija utječe na druge oko njega, učite ga kako se kontrolirati i kako početi rješavati konflikte.

Samo nemojte misliti da je dijete agresivno zbog karaktera. Riječ je o emocionalnoj nezrelosti za koju nema drugog lijeka osim vaših lekcija.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.