Kako bi se odrasli u Španjolskoj odselili od roditelja, dobivat će 250 eura mjesečno

Foto: EPA-EFE

ŠPANJOLSKA razmišlja o tome da odraslima ponudi novčani poticaj kako bi se iselili iz domova svojih majki i očeva. 

Španjolski predsjednik Pedro Sánchez u utorak je, u vezi vladinog prijedloga proračuna za 2022., pojasnio da bi prema novom planu, ako ga odobri parlament, za mlade od 18 od 35 godina koji zarađuju manje od 23.725 eura godišnje država osigurala 250 eura mjesečnog bonusa, izvještava CNBC.

Prijedlog dolazi u vrijeme kada Španjolska ima visoku stopu nezaposlenosti mladih, koja trenutačno iznosi 38 posto. To je puno više od nacionalnog prosjeka i najviše u Europskoj uniji od lipnja. 

Citirajući Eurostat, Quartz je primijetio da odrasli Španjolci žive sa svojim roditeljima do otprilike 30 godina, četiri godine duže od europskog prosjeka. Smatra da bi ih bonus potaknuo i pomogao im da lakše snose teret samostalnog življenja.

Kombinacija malog broja nekretnina za najam na tržištu i velike potražnje dodatno sprječava mlade ljude da se isele jer su najamnine zbog situacije postale previsoke. 

Zbog pandemije milijuni mladih Amerikanaca vratili su se svojim roditeljima. Mnogi se još uvijek nisu iselili, otkriva analiza istraživačkog centra Pew.

Inače, nigdje se u EU ne živi s roditeljima, koliko u Hrvatskoj. 62 posto mladih Hrvata između 25 i 34 godine živi s roditeljima. Dok prosječni Europljanin od roditelja odseli s 26.6 godina, Hrvati s mamom i tatom žive dok ne navrše 31.8 godina. Iza nas su Slovaci koji od roditelja odlaze s 30.9 godina, a najnapredniji su Šveđani koji iz roditeljskog doma iseljavaju s 17.8 godina. 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.