Kak´ izgleda tvoj trbuh nakon poroda?

Foto: Privatna arhiva

NOVA srijeda, nova tema. Jel' ti se kad desilo da si nekoj curi rekla „O wow, opet si trudna, čestitam!“, a ona ti je odgovorila „Ne, to mi je ostao trbuh od trudnoće.“ Do sada sam već naučila da moram biti oprezna s tim pitanjem i čestitkama. Kako izgleda tvoj trbuh nakon poroda? Ja sam imala super trbuh prije prvog poroda – ono, baš mrak, s pločicama. Imala sam veliku guzu, bokove i noge, ali super trbuh (sad imam veliku guzu, velike bokove,velike noge i veliki trbuh – kad je bal nek' je maskenbal :)). Pa sam ostala trudna. Prvi porod (ako nisi čitala tu kolumnu) je završio hitnim carskim rezom jer je Bubi bio prevelik, nije mogao proći, pali su mu otkucaji i ostao je bez kisika te je bio reanimiran. Kako sam ostala trudna nešto malo prije Bubijevog 1.rođendana te je termin poroda Bubice bio manji od dvije godine, i ona je morala ići van carskim rezom. Dobra stvar kad ostaneš tak' brzo trudna je da ne trebaš misliti kako ti izgleda trbuh jer si – opet trudna – ak' te netko pita. Drugi porod je prošao, ovog puta bez komplikacija i evo me sada nakon 6 mjeseci još uvijek s trbuhom kao da sam cca.4 mjeseca trudna. Kakav će ti trbuh biti, je, zapravo velikim dijelom, genetska stvar. Da li ćeš dobiti strije u trudnoći, također. Vjeruj mi, možeš potrošiti novaca i novaca na kreme protiv strija, ali ako je majka priroda preodredila da ćeš dobiti strije, sav taj novac si bacila u vjetar. Ja sam među sretnicama koje nisu dobile niti jednu striju – genetski. No moja majka je izgubila trudnički trbuh 3 dana nakon kaj me je rodila. U Petrovoj joj nisu vjerovali da je rodila. Ja nisam, meni je ostao. nekim curama ostane, nekima odmah ode.
Pa sam odlučila napraviti mali društveni eksperiment. Zamolila sam desetak mojih prijateljica da mi pošalju sliku svog trbuha. Rekla sam im da neće biti imena nego da ću napisati samo koliko djece imaju i kad im je bio zadnji porod. Gotovo sve su pristale – doduše neke mi nisu poslale fotke, a neke su mi rekle da im je bed. Hvala svima vama koje ste pristale biti dio današnje kolumne! Sve slike su stvarne, bez filtera, bez uljepšavanja i nisu skinute negdje s neta – okinute su jučer/prekjučer od pravih mama :) Kao što možeš vidjeti, neke od nas imaju više sreće, a neke malo manje. Kad sam zamolila svoje curke za slike njihovih trbuha, Katarina mi je odmah napisala da se ona ne slaže kad se cure zapuste pa okrive trudnoću za to. Ne slažem se ni ja niti to podupirem. Ne mislim da trebaš raditi trbušnjake par mjeseci nakon poroda (možeš ako želiš, naravno!), ali mislim da nakon 10 godina od zadnjeg poroda, ako si odlučila ne raditi trbušnjake i jesti sve slatkiše koje tvoje dijete dobije na poklon, nije baš fer reći da ti je trbuh ostao od trudnoće. E pa kako sam ja sad u fazi ne rađenja trbušnjaka i jedenja slatkiša koje Bubi dobije (kao, bolje ja nego on), nemam pravo reći da imam još uvijek veliki trbuh. Zapravo kada sam ga slikala i pogledala sliku (MKK), izgleda puno bolje na slici nego uživo. Uživo je veći, mekaniji i kad se sjednem se skroz prelije preko ruba hlača, posebno onaj dio odmah iznad reza – znat' će cure koje su imale carski o čemu pričam. ALI zato je tu steznik – tajna ravnog trbuha svake friške mame. Znam da mi je puno mama reklo da su odmah nakon poroda nosile steznike i da im je to puno pomoglo. Ja sam bila lijena da si ga stavim. Doduše nakon Bubija jesam, ali sad nakon Bubice mi se baš nekak ne da. I onda mi je grozno kad mi se „zafrče“ gore ili dolje pa mi se ureže u trbuh pa mi je još gore. Ali ok, tješim se da je prošlo tek 6 mjeseci od zadnjeg poroda i da ću uskoro krenuti s trbušnjacima i bez slatkiša. Ljeto je na vratima. Ali imam rješenje i za ljeto! Si vidjela kak se sad opet furaju oni badići s visokim strukom? Idealno! Em mi se sviđaju, em će koristiti kao steznik. Tražim neki, ne preskupi, da se pripremim za plažu. 
 
Evo i naših trbuha nakon što smo na svijet donijele naše male anđele (ili čudovišta, kako koji trenutak u danu :)): 



2 djece, zadnji porod prije 6 mjeseci


1 dijete, zadnji porod prije 9 godina

3 djece, zadnji porod prije 8 mjeseci



2 djece, zadnji porod prije 8 mjeseci


 
1 dijete, zadnji porod prije 5 godina



1 dijete, zadnji porod prije 2,5 godine



2 djece, zadnji porod prije 2 godine


2 djece, zadnji porod prije 4 godine


5 djece, zadnji popod prije 1 godine



Blizanci, zadnji porod prije 2,5 godine



2 djece, zadnji porod prije 1,5 godina



1 dijete, zadnji porod prije 2,5 godine


3 dijete, zadnji porod prije 7 mjeseci
 
Da zaključimo priču oko trbuha nakon poroda – ne, ne trebaš raditi trbušnjake odmah nakon poroda. Nitko te to ne traži niti očekuje od tebe. Tvoje tijelo se 9 mjeseci pripremalo, širilo i prilagođavalo bebi pa je prirodno i normalno da mu barem toliko treba da se vrati u normalu (to su riječi moje super doktorice i ako samo malo staneš i razmisliš, vidjet ćeš da ima itekako puno smisla). Ako si sklona debljanju ili od prije imaš više kila (iz ovog ili onog razloga), to će vjerojatno trajati dulje. Ni to nije bed! Bitno je da se ti dobro osjećaš. Svaka od nas je različita – svako tijelo je različito i svaki trbuh je različit. Ono što moraš, je paziti na zdravlje sebe i bebe, a za trbušnjake ima vremena! Neke mame se zapuste, da to stoji, ali neke mame imaju problema sa štitnjačom, šećerom ili nekom drugom bolesti – zato oprezno s predrasudama. Sve bismo mi voljele izgledati kao cure iz modnih časopisa, ali nismo sve te sreće ili nam se ne da baš toliko truditi. Da budem iskrena, ja ću sada, s bebom od 6 mjeseci i djetetom od 2 godine na kraju dana, kad svi zaspu, radije upaliti TV i pogledati si kak' je Jim Caviezel zgodan u seriji „Osumnjičeni“nego raditi trbušnjake. Kad idem negdje, tu je steznik. Ali ako ti radiš trbušnjake – svaka ti čast! Budem i ja. Krećem od ponedjeljka (samo još nisam odlučila kojeg) :) 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.